Mala matura: Gde su učenici bili najuspešniji?

22/06/2017 11:28

Mala matura: Gde su učenici bili najuspešniji?

Na osnovu preliminarnih rezultata napravljena je statistika uspešnosti mallih maturanata na završnom ispitu koji je sad već iza njih.

Mala matura se sastojala iz polaganja tri testa – testa iz srpskog/maternjeg, testa iz matematike i kombinovanog testa koji je obuhvatao gradivo pet predmeta – hemije, fizike, biologije, geografije i istorije. Svaki od testova nosio je najviše 10 bodova.

Uspeh učenika po okruzima

preliminarni rezultati statistika bodovi

Foto: Večernje novosti online

Kao i prethodne godine, i ove godine su maturanti iz Raškog, Pčinjskog i Nišavskog okruga osvojili najviše bodova na završnom ispitu, a Beograd se ponovo nalazi na četvrtom mestu.

U odnosu na prošlu godinu učenici su ove godine u proseku imali pola boda više, pokazuju preliminarni rezultati. S obzirom na to da su učenici imali pravo da se žale na bodovanje, konačni rezultati, koji se očekuju 23. juna, mogu doneti nove informacije.

Da li se na jugu Srbije i Raškoj prepisivalo ili su učenici briljirali na završnom ispitu pokazaće analiza završnog ispita, za koju je zadužen Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja.

Njihova prošlogodišnja analiza pokazala je da tradicionalno Pčinjski, Nišavski okrug i Grad Beograd beleže najveća postignuća na završnom ispitu.

– Pčinjski i okrug Raški 2 – Novi Pazar imaju visoke skorove na svim testovima, a posebno kada se radi o kombinovanom testu. Dobijeni rezultati su neočekivani, jer je najveći broj opština iz ovih okruga deo nerazvijenih ili devastiranih područja – navedeno je u ovoj analizi. – Ovi rezultati nisu novost, jer se pojedine škole iz ovih okruga svake godine nalaze u uzorku za kontrolu kvaliteta ocenjivanja na ispitu, a analize ukazuju na postojanje neregularnosti tokom dežurstava i pregledanja testova.

Najviše bodova na testu iz srpskog/matergnjeg jezika

Ove godine, učenici su najbolje uradili test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, gde su u proseku osvojili 6,64 boda, što je nešto više nego prošle godine. Iz matematike su prosečno osvojili 5,35, dok je to prošle godine bilo 4,27 bodova, tako da su je ovde razlika više od jednog boda.

Na kombinovanom testu učenici su prosečno imali 5,64 i tu su jedino pokvarili rezultat u odnosu na prošlu godinu, kada su zabeležili prosečnih 6,28 od maksimalnih 10 bodova. Tome je, procenjuje se, doprinelo pet varijanti testa, sa istim pitanjima ali različitim rasporedom, što je sprečilo prepisivanje.

Pročitajte i: Kako je sprečeno prepisivanje na maloj maturi?

– U bazi za polaganje završnog ispita imamo 70.369 učenika, koji su završili ove godine ili neke od poslednjih šest godina, a da pritom nisu polagali u međuvremenu. Tu su i učenici koji su osnovnu školu završili u Republici Srpskoj, oni koji su polagali po individualnim obrazovnim planovima ili na Brajevom pismu – objašnjava za “Novosti” Slavica Jašić iz Ministarstva prosvete.

– U prvom krugu završni ispit polagalo je 69.306 učenika, a oko hiljadu će svoje pravo moći da iskoristi u avgustu, u drugom krugu. Mnogi od njih nisu izašli iz opravdanih razloga, recimo zbog bolesti ili zato što prvo moraju da polažu popravni ispit.

Ko je ostvario uslov za upis četvorogodišnje škole?

Ukupno 65.031 učenik osvojio je ove godine više od 50 bodova, u zbiru sa male mature i ocena iz škole, i time stekao pravo na četvorogodišnje školovanje. To je oko stotinu manje nego prošle godine. Ukupno 4.275 malih maturanata moraće da izabere neki od trogodišnjih profila, jer imaju manje od 50 bodova.

Izvor: Večernje novosti

22/06/2017 11:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Silvana Novaković
6 godine ranije

Ne znam jesam li pogrešila, ali Vojvodinu ste negde zaturili, samo se vidi Sremski okrug. Tako i svaki ministar kad priča o zimskom raspustu pokaže da ne zna da Vojvodina i uža Srbija imaju raspuste u različito vreme. Sramota.