Bez odlaganja male mature

19/04/2021 16:03

Bez odlaganja male mature

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da ne postoje razlozi zbog kojih bi završni ispit za osnovce, odnosno mala matura, trebalo da bude odložena. Kako je rekao, sasvim je dovoljno vremena da se na jedan relaksiran način svi pripreme, da izađu na taj završni ispit i nakon toga upišu u skladu sa listom želja neku srednju školu.

Ružić je za N1 rekao i da su se stariji osnovci i srednjoškolci vratili u školske klupe, s obzirom da je epidemiološka situacija, kako kaže, bolja poslednjih nedelja.

– Stanje je redovno, danas su sve škole počele s vaspitno-obrazovnim procesom u skladu sa preporukom, a na osnovu zaključka Kriznog štaba, imajući u vidu da su epidemiološki uslovi za nijansu bolji nego u prethodne tri ili četiri nedelje – rekao je ministar dodajući da mlađi osnovci nisu menjali svoj način rada.

Đaci od 5. do 8. razreda su se vratili modelu od od 1. septembra: podeljeni u dve grupe, uz poštovanje mera, i dan za dan – jedan dan neposredna nastava, drugi dan nastava na daljinu. A, srednjoškolci idu jedne nedelje neposredno, druge onlajn.

– Sagledavamo one situacije kada sporadično dođe do procena lokalnih zavoda za javno zdravlje u odnosu na epidemiološku situaciju, u skladu sa lokalnim kriznim štabovima, škole mogu da se obrate ministarstvu i zatraže saglasnost za prelazak na onlajn nastavu. Epidemiološka kriva je počela da pada, ali želim da kažem da obrazovni sistem niti je bio niti će biti mesto za transmisiju koronavirusa i to je najvažnije – izjavio je ministar.

Prema Ružićevim rečima, mala matura je po zakonu obavezna, ali i ne postoji opravdani razlog za njeno neodržavanje.

– Zakon propisuje jasnu obavezu da se mala matura za osmake održi. On je sastavljen od tri elementa: srpskog (maternjeg jezika) i književnosti, matematike i kombinovanog testa. Nema razloga da se ukida završni test, imajući u vidu da sama mala matura ima sertifikacioni i evaluacioni kriterijume, kao i kvalifikacioni, i definiše stečeno znanje tokom osmogodišnjeg školovanja – naglasio je Ružić.

Ministar je dodao i da treba imati u vidu vanredne okolnosti i da će sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta vaspitanja i obrazovanja, sagledati mogućnosti koje dati za pravo da u određenim nijansama sam sadržaj zadataka bude komplementaran situaciji.

– Imajući u vidu da smo ostavili mogućnost da se gradivo reducira do 20 posto i da se nastava fokusira na ono što je najznačajnije, da će i sadržaj pitanja na testu korespondirati sa tom realnošću. On je pripreman od novembra prošle godine, održani su i probni testovi, 23, 24 i 25. juna će biti završni test. Sasvim je dovoljno vremena da se na jedan relaskiran način pripreme, da izađu na taj završni ispit i nakon toga upišu, u skladu sa listom želja, neku školu – izjavio je ministar dodajući da je probni završni test bio teži nego što je to završni test.

– Za sada ono što možemo da kažemo je da rezultati ne odudaraju sa probnog testa od nekih prethodnih godina, tako da ćemo svakako tokom ove nedelje imati jednu brzu analizu, sa kvalifikovanim uzorkom da vidimo da li je došlo do nekih pomeranja, ali za sada vidimo da ih nije bilo – zaključio je Ružić.

Zadaci u junu uglavnom na zaokruživanje

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović izjavio je u petak, 16. aprila, da će zadaci na maloj maturi ove godine uglavnom biti “na zaokruživanje”.

– Kada radne grupe spremaju zadatke, to rade u skladu sa standardima i zahtevima koje postavlja naš obrazovni sistem i u skladu s tim, veći deo zadataka za jun će biti zatvorenog tipa odnosno na zaokruživanje – rekao je Ranđelović za RTS dodajući da je mala matura u osnovnim školama dala “idealne” rezultate, stoga je plan da se ona uvede i u srednje škole.

– Mala matura je dobar mehanizam da se podigne kvalitet nastave u osnovnoj školi, a srednje škole još nemaju takvu kontrolu, pa zato želimo da uvedemo “veliku maturu” – rekao je on i podsetio da se probna “velika matura” planira za 2022. godinu, a u obrazovni sistem bi trebalo da se uvede u 2023. i 2024. godini.

 

 

19/04/2021 16:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments