Dodatni sistem provere kako bi maturski testovi ostali tajni!

22/04/2016 15:48

Dodatni sistem provere kako bi maturski testovi ostali tajni!

Testovi za malu maturu se pripremaju, a veoma je važno da do početka polaganja oni ostanu u tajnosti. Zbog toga je ove godine uveden dodatni sistem provere.

U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, gde se pitanja pripremaju, povećana je bezbednost, kao i broj kamera za video-nadzor, kako se ne bi dogodile neke nepredviđene situacija i ugrozila tajnost pitanja koja će se naći na polaganju zavšrnog ispita u osnovnoj školi.

Osim toga, još je strože konktrolisan i svaki ulazak u Centar za ispite i štampariju, gde će se štampati sva pitanja za testove u okviru male mature.

S obzirom na to da je u poslednjih pet godina dva puta došlo do prevara i ugrožavanja tajnosti pitanja pre polaganja male mature, nadležni se trude da urade sve kako se ovakve situacije ne bi ponovile. Prvi put počinioci nisu pronađeni, ali drugi put jesu.

Testovi pripreme za polaganje male mature!

Ministarstvo prosvete je naložilo da se pokrene posebna procedura koja se primenjuje na poverljive poslove – a koja će biti primenjena i na ovogodišnje pripreme male mature.

Testovi završnog ispita biće štampani na srpskom jeziku i na jezicima svih nacionalnih manjina – mađarskom, albanskom, slovačnom, rusinskom, rumunskom i hrvatskom.

Posebno će se štampati i testovi za osmake koji su razred završili ranije, ali nisu polagali malu maturu, kao i testovi na Brajevom pismu – za slepe i testovi sa uvećanim slovima za slabovide učenike, kojih u Srbiji ima oko 50.

Upis u srednje škole!

Sva pitanja koja će se naći na tri testa – iz srpskog/maternjeg jezika, matematike i na kombinovanom testu, biće pripremljena tokom maja meseca, da bi već od početka juna meseca testovi bili pripremljeni za štampanje.

Testovi će se u štampariju slati pod policijskom pratnjim, kako bi se osigurala njihova bezbednost.

22/04/2016 15:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments