Lažiranje male mature – nastavnici pomažu osmacima

08/06/2016 14:40

Lažiranje male mature – nastavnici pomažu osmacima

Postoji poseban sistem po kom se realizuje polaganje male mature. Na ovaj način obezbeđuje se tajnost zadataka i regularan proces testiranja svih đaka.

Veoma je važno sačuvati tajnost testova koji će se naći na završnom ispitu – kako bi svi osmaci imali polagali malu maturu pod istim uslovima.

Međutim, do sada se deilo da su testovi završili u javnosti pre nego što je održana mala matura, zbog čega je od ove godine u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, gde se pripremaju pitanja, povećana bezbednost, kao i broj kamera za video-nadzor.

Osim u Zavodu, još je strože kontrolisan i svaki ulazak u Centar za ispite i štampariju, gde će se štampati sva pitanja za testove u okviru male mature.

Da li je moguće održati kontrolu nad polaganjem testova kako ne bi dolazilo do nepravilnosti i sumnjivih rezultata učenika? Izgleda da nije!

Naime, iz godine u godinu se povećava broj škola sa učenicima koji imaju sumnjivo dobre rezultate na završnom ispitu, što znači da se u tim školama mala matura sprovodi na manje regularan ili neregularan način.

Kako sprečiti neregularno sprovođenje završnog ispita?

S obzirom na to da se mala matura bliži, ovo je najbolji period da se sprovedu dodatne mere bezbednosti.

Nepravilnosti se najčešće događaju zbog nemara nastavnika ili želje da učenici te škole imaju što više bodova kako bi se što bolje kotirali prilikom upis u srednje škole. Naravno, za ovakvu vrstu subjektivnosti ne bi trebalo da bude mesta prilikom polaganja male mature – što bi moglo da se izbegne kompetentnijom komisijom koja će biti na polaganju.

Dodatni sistem provere kako bi testovi ostali tajni!

Kada nastavnici i direktori dežuraju na polaganju male mature u svojoj školi – oni se trude da svojim đacima pomognu da osvoje što više bodova na testovima, pa tako dolazi i do šaputanja i prepisivanja, ali i do dodavanja bodova prilikom osenjivanja.

08/06/2016 14:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
sdsad
7 godine ranije

A kada ste vi stariji radili prijemni i bili deca mogli ste da prepisujete ? Tad nije bilo rezultata hm ? Mogli ste nedelju dana pred ispit da nabavite rezulate a sada nekome kvarite buducnost al takva smo drzava jbg oduvek na dnu 🙂