Od septembra tri nova predmeta petacima, ostali novi predmeti sledeće godine

24/05/2017 09:26

Od septembra tri nova predmeta petacima, ostali novi predmeti sledeće godine

Od školske 2017/2018. godine učenici petog razreda će dobiti tri nova predmeta – informatiku i računarstvo, tehniku i tehnologiju i fizičko i zdravstveno vaspitanje.

Nakon tri nova predmeta po novom nastavnom planu i programu, novi programi ostalih predmeta biće primenjivani od školske 2018/2019. godine.

Nacionalni prosvetni savet usvojio je programe za peti razred za srpski, srpski kao nematernji jezik, matematiku, strane jezike, geografiju, istoriju, likovno i građansko vaspitanje, dok su muzičko, informatika, tehničko i fizičko usvojeni na prethodnoj sednici.

Članovi NPS nisu glasali jedino o predloženom programu za biologiju. Biolozi su se ranije pozitivno izjasnili o tom predlogu, a primedbe su imali što im nije predočeno kako će program izgledati u celini, do kraja drugog ciklusa osnovnog obrazovanja. Zato je dogovoreno da im taj prikaz dostavi Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, što je i učinjeno, ali Srpsko biološko društvo nije stiglo da se do današnje sednice o tome izjasni.

S obzirom da polovini članova NPS ističe mandat 25. maja, a Skupština Srbije nije izabrala nove, postoji mogućnost da ministar prosvete iskoristi zakonsko pravo i usvoji program za biologiju, jer je to uslov da bi počele obuke nastavnika. Pomoćnica ministra Vesna Nedeljković je podsetila da su novi programi orijentisani na ishode, što podrazumeva i drugačiji način predavanja nastavnika, a sve to treba da obezbedi prelazak sa reproduktivnih na funkcionalna znanja.

Već tokom letnjeg raspusta slede obuke nastavnika informatike, tehničkog i fizičkog za ishodovnu nastavu, a od jeseni se planiraju i za nastavnike ostalih predmeta. Nedeljković je rekla da je novac za to predviđen i da je ideja Ministarstva da se ne obučavaju samo nastavnici koji će predavati u petom razredu jer to ne bi imalo smisla, pošto će nakon petog razreda novi programi biti uvođeni sukcesivno. Plan je da od školske 2018/2019. godine budu usvojeni i novi planovi i programi za prvi razred osnovne škole i prvi razred gimnazije.

Što se tiče udžbenika, Nedeljković je rekla da knjige koje su nastavnici izabrali važe još dve naredne školske godine, tačnije do kraja 2018/2019. godine, a u međuvremenu izdavači treba da pripreme nova izdanja. Ona je najavila i da će biti izmenjen Zakon o udžbenicima, kako bi izdavači mogli da predaju rukopise na odobrenje tokom cele godine.

Izvor: Danas, Blic, 021;

24/05/2017 09:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments