Dolaze u Srbiju da “operu” diplome

22/04/2015 14:53

Dolaze u Srbiju da “operu” diplome

Na nostrifikaciju u Novom Sadu predata je diploma Evropskog univerziteta Brčko. Prema datumima ispisanim na diplomi, ona je izdata mesec dana pre nego što je osnovana ova ustanova.

Predsednik Komisije za priznavanje stranih visokoškolskih diploma, Ilija Tanackov sa Departmana za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka, kaže da se ovakve diplome pojavljuju u sve većem broju.

Na diplomi Saobraćajnog fakulteta Evropskog univerziteta Brčko, koja je predata na nostrifikaciju, ubeleženo je da je ona izdata 20. novembra 2012. godine, a datum osnivanja Univerziteta je 28. decembra 2012. godine.

“Na dodatku diplome primetio sam da je izdata pre nego što je osnovan fakultet i nisam je nostrifikovao, kao ni tridesetak drugih diploma koje u poslednje vreme dolaze sa privatnih fakulteta u BiH – rekao je Tanackov.

Kod većine tih diploma problem je što postoji “neusklađenost planova i programa”. Zbog toga, trebalo bi da student položi razliku ispita, ali, kako kaže Tanackov, niko nikad nije došao da polaže razliku.

“Pranje titula”, prema rečima Tanackova, dešava se na sledeći način: Kandidat je završio višu trogodišnju polovnu školu u Srbiji i na taj način stekao 180 ESPB bodova. Zatim je otišao, na primer u Brčko, gde su mu priznati svi ti bodovi, čak i ako programi nemaju veze jedan sa drugim. Posle toga, kandidat počinje sa nastavom na određenom fakultetu u oktobru mesecu, ali već u novembru ima položene sve ispite koje je bio u obavezi da položi, a završio je i odbranio diplomski rad. Na taj način stekao je još 60 bodova, pa se sa 240 bodova vraća u Srbiju kako bi “oprao” svoju titulu i za 35.000 dinara nostrifikovao svoju novostečenu diplomu.

“Njegov otac mi je rekao da će ići u Beograd, jer je tamo već priznato 400 diploma sa ovog fakulteta” rekao je Tanackov.

Međutim, Mirko Kulić, rektor Evropskog univerziteta Brčko, kaže da je “nemoguće da je diploma izdata pre nego što je fakultet osnovan”.

“Znam da ima problema sa nostrifikacijom naših diploma u Srbiji, ali ne znam šta je razlog. Naš fakultet ima dozvolu za rad i ako se 70 odsto programa poklapa moraju priznati našu diplomu” – rekao je Kulić.

Izvor: Blic

22/04/2015 14:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments