Za uvođenje dva ravnopravna strana jezika u školama!

31/01/2017 12:31

Za uvođenje dva ravnopravna strana jezika u školama!

Prema mišljenju ministra Mladena Šarčevića, učenici bi od prvog razreda osnovne škole trebalo da uče dva strana jezika – ravnopravno.

Kako bi se omogućilo da đaci od početka školovanja uče dva strana jezika potrebno je izmeniti zakon i napraviti novi raspored časova na nedeljnom nivou.

“Moramo da definišemo radnu nedelju, da precizno utvrdimo šta učenike opterećuje, a šta relaksira” – rekao je ministar Šarčević.

Prvi strani jezik učenici u Srbiji počinju da uče već u prvom razredu osnovne škole, ali drugi dobijaju tek u petom razredu. Ipak, ako bi se ovo promenilo – to bi značilo više časova nego što je zakonom propisano.

Nakon osnovne škole đaci u Srbiji mogu iz stranih jezika koje su pohađali imati nivo znanja A1+/A2, što je za ceo stepen niže u poređenju sa učenicima iz drugih evropskih zemalja.

Engleski najčešće prvi strani jezik

U većini država Evrope najviše đaka kao prvi strani jezik ima engleski, što je situacija i u Srbiji gde oko 600.000 učenika osnovnih škola uči engleski jezik od prvog razreda, dok njih oko 90.000 uči nemački, 80.000 francuski, a ruski 62.000 đaka. Pored ovih jezika uči se i italijanski (oko 8.000 učenika) i španski (3.000).

Učenici osnovnih škola u Srbiji imaju 25 obaveznih i tri izborna časa od po 45 minuta stranog jezika nedeljno, što je dosta manje od proseka u drugim evropskim državama. Tako na primer u Francuskoj učenici imaju 27 časova nedeljno od po 55 minuta, dok se u Italiji još više vremena provodi u učenju stranih jezika u školi.

31/01/2017 12:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments