Protestna šetnja prosvetara na Savindan

28/01/2015 10:00

Protestna šetnja prosvetara na Savindan

Prosvetari, članovi četiri reprezentativna sindikata, organizovali su protestnu šetnju i akademiju na Savindan, sa ciljem da ukažu na položaj prosvetnih radnika i obajsne razloge za štrajk koji traje dva meseca.

“Protest nastavnika, koji je počeo 17. novembra skraćivanjem časova na 30 minuta, nije samo zbog plata nego zarad odbrane službe kojom služimo učenicima i narodu”, navedeno je u proglasu sindikata koji je pročitan tokom akademije na otvorenom na Trgu Republike.

“Naš štrajk nije samo borba za hleb nasušni nego i za poštovanje knijige iz koje učenici uče, a koja je obezvređena, za vrednost njihove diplome, za njihovo mesto u društvu”, navodi se u proglasu.

“Umesto da im budemo uzori, mi svojim bednim položajem decu odbijamo od knjige, od učenja, od vrednosti za koje je škola uvek spremala đaka”, navedeno je, između ostalog, u proglasu i ukazano da je štrajk “poslednja odbrana srpskog obrazovanja”.

Protestna šetnja počela je ispred Hrama Svetog Save, a završila se na Trgu Republike.

U protestnu šetnju uključili su se nastavnici i učitelji iz Kovina, Sremske Mitrovice, Niša, Aleksinca, Ražnja, Zrenjanina, Čačka, Kruševca, Kragujevca, Beograda. Na parolama koje su nosili, pisalo je “Ko je pojeo moj fakultet”, “Zahtevamo redovne i dobre penzije i plate”.

Zahtevi sindikata su da se prosvetni radnici izuzmu sa spiska za smanjenje plata u javnom sektoru, da se uvedu platni razredi i da se donese posebni kolektivni ugovor. Pregovori sindikata prosvetara i Ministarstva prosvete trebalo bi da se nastave 29. januara.

28/01/2015 10:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments