Šta je bilo zajedničko većini pacijenata koji su oboleli od COVID-19?

22/04/2020 14:48

Šta je bilo zajedničko većini pacijenata koji su oboleli od COVID-19?

Novo istraživanje je ukazalo na faktore koji su zajednički većini pacijenata koji su umrli od COVID-19. Pored hroničnih bolesti, oni su imali i nizak nivo belih krvnih zrnaca u krvi.

Istraživači su analizirali podatke od 85 osoba koje su umrle od COVID-19, u prvim stadijumima pandemije, kada se ova pojavila u Wuhanu. Analizom je utvrđeno da je većina pacijenata imala nekoliko zajedničkih osobina.

Sve osobe koje su učestvovale u istraživanju su hospitalizovane u periodu od 9. januara do 15. februara 2020. godine. Istraživači su imali pristup celokupnoj istoriji preminulih osoba, na svim lekarskim testovima, svim simptomima koje su imali odmah nakon što su se razboleli i svim lekovima koje su dobili.

Šta je zajedničko većini pacijenata koji su oboleli od COVID-19

72,9% pacijenata umrlih od COVID-19 su bili muškarci, prosečne starosti od 65,8 godina i koji su imali hronične bolesti, kao što su kardio-vaskularna oboljenja i dijabetes.

Grupa istraživača je, takođe, otkrila da među 85 pacijenata čiji su podaci analizirani, najčešći simptomi su temperatura, kratak dah i umor.

Drugo važno zapažanje je da je 81,2% pojedinaca uključenih u istraživanje imalo nizak nivo eozinofila u krvi (vrsta velih krvnih zrnaca specijalizovanih za borbu protiv infekcija). 

Eozinofili su važni za naše zdravlje, pošto pomažu održavanju izbalansiranog imunog sistema. Oni utiču na kontrolu odgovora na strane antigene, kako iz namirnica, tako i na mikroorganizme u crevima. Odmah nakon rođenja, njihov nivo u timusu raste i doprinosi i odlučnosti tela da ne reaguje na sopstvene antigene. Eozinofili nam pomažu da se borimo sa infekcijama kroz oslobađanje toksičnih supstanci koje mogu uništiti patogene agente i stvoriti upale. Takođe, mogu konzumirati bakterije. Pomažu u zaštiti protiv budućih infekcija koje uzrokuju bakterije, virusi i paraziti kroz aktiviranje stečenog imuniteta.

22/04/2020 14:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments