Ford zaštitio patent vodoničnog motora

19/03/2022 09:52

Ford zaštitio patent vodoničnog motora

Ranije ovog meseca, Ford je najavio da će svoje poslovanje podeliti u dve divizije. Model E će biti odgovoran za čisto električna vozila u budućnosti, a izvestan broj noviteta je već u razvoju.

S druge strane, Blue divizija će raditi na modelima s motorima s unutrašnjim sagorevanjem, i čini se da priprema izuzetno interesantan projekat, sudeći po nedavnom patentu.

Naime, Ford je Američkom zavodu za zaštitu patenata priložio svoje novo rešenje u vidu motora s unutrašnjim sagorevanjem koji umesto fosilnih goriva troši vodonik. Tipično vozilo ovog tipa koristi pogonski sklop sličan električnom automobilu, gde se energija uskladištenog vodonika konvertuje u električnu uz pomoć gorivnih ćelija. Međutim, Fordov novi patent podrazumeva turbomotor koji kao gorivo koristi vodonik.

Bar na papiru, novi pogonski sklop bi trebalo da funkcioniše u širokom rasponu gorivo/vazduh lambda vrednosti. Baš kao kod standardnog SUS motora, recirkulacija izduvnih gasova (EGR) i program rada ventila, biće iskorišćen za kontrolisanje procesa sagorevanja. Po dostupnim informacijama, ovaj motor će biti sposoban da ostvari lambda vrednosti preko 2,00, što znači da će mešavina goriva i vazduha sadržati najmanje 68 delova vazduha na jedan vodonika. Poređenja radi, benzinski motor može da varira između 0,54 lambda i 1,25 lambda.

Patent takođe uključuje sistem direktnog ubrizgavanja vodonika u cilindre, tako da teoretski, ovaj sistem bi mogao da proizvede do 15 odsto više snage u poređenju s ekvivalentnim benzinskim motorom. U Fordovom patentu, vodonični SUS motor je takođe predviđen za učešće u okviru hibridnog pogonskog sistema, s motor-generatorom pozicioniranim između motora i menjača. Međutim, važno je istaći da patent „Plavog ovala“ jedino pokriva metod sagorevanja i kontrole mešavine vodonika a ne čitav motor, jer kao što znamo, američka kompanija nije prva koja je konstruisala pogonski agregat ovog tipa.

Treba imati na umu da ne dođe svaki patent do serijske proizvodnje. Neke od Fordovih nedavnih novih solucija uključuje tehnologiju koja omogućava vozaču da upravlja automobilom uz pomoć mozga, zatim patent drona itd.

 

19/03/2022 09:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments