Operacija na daljinu: Koliko je medicina uz tehnologiju napredovala?

28/04/2020 16:36

Operacija na daljinu: Koliko je medicina uz tehnologiju napredovala?

Pre samo nekoliko decenija veliki broj stvari bio je nezamisliv, u medicini recimo da će osobe koje imaju HIV moći da žive sa tim virusom. Pisali smo već o prednostima i manama uvođenja 5G mreže, a sad ćemo je spomenuti u kontekstu nečega što i dalje zvuči nezamislivo: operacije na daljinu.

Kinezi su već prošle godine, negde na početku, počeli sa probama. Naime, njihovi hirurzi su pomoću 5G tehnologije izveli dve operacije nad pacijentima koji su bili udaljeni nekoliko hiljada kilometara od njih. 

Zamislite koliko bi to u vreme pandemije, koja je i dalje aktuelna, ili za vreme ogromne hitnosti kod pacijenta koji čeka operaciju na, recimo, drugom kontinentu, bila srećna početna tačka. Da ne govorimo o tome koliko novca bi se, moguće je, uštedelo.

Kako su tekle operacije? 

Jednu operaciju je izvršio hirurg iz Pekinga, koji je operisao jetru pacijentu u Šenženu, a drugu je završio hirurg Ling Žipej, iz klinike na ostrvu Hajnan. On je ugradio neuralni stimulator u mozak pacijenta u pekinškom kliničkom centru, udaljenom čak tri hiljade kilometara.

Ono što izdvaja ovakav način operisanja nije samo stručnost medicinskog osoblja, već brzina veze između hirurga i robotizovanih instrumenata, što omogućava 5G tehnologija.

Problem sa ovakvim mogućnostima je što je potrebno vreme, ulaganje i što nije u potpunosti sve istraženo. Što se tiče stručnosti, ima je, i vremenom će je biti više, s tim što je i ulaganje u kadar neodvojivo sa ovakvim načinom rada. 

Jedna poteškoća koja bi pratila uvođenje ovakvog načina operisanja je nepoverenje. Jedno vreme se pričalo o tome prošle godine u Srbiji, kada se postavilo pitanje upravo o mogućnosti operisanja na daljinu uz 5G tehnologije.

Podsećamo,  krajem juna prošle godine “Telenor” je pustio prvu 5G baznu stanicu i kreirao okruženje koje mugu da koriste domaće i strane kompanije, startapi, studenti i ostali zainteresovani.

28/04/2020 16:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments