Nedavno pronađene asirske glinene tablice otkrile lokaciju 11 drevnih gradova

23/11/2017 13:15

Nedavno pronađene asirske glinene tablice otkrile lokaciju 11 drevnih gradova

Uz pomoć glinene table, koju su pre 4 000 godina napravili asirski trgovci, arheolozi su uspeli da lociraju 11 izgubljenih drevnih gradova.

Arheolozi su glinene pločice pronašli na prostoru današnje Turske, u gradu Kanešu. Pločica sadrži detalje o trgovini tokom Asirskog carstva. Prevodom teksta, istraživači su došli do onoga što nikada nisu očekivali: otkrili su tačne lokacije čak 11 izgubljenih drevnih gradova.

Novo poglavlje istorije Mesopotamije

Kako je navedeno u saopštenju, ovo otkriće pomoći će istoričarima da bolje razumeju kako je Asirsko carstvo funkcionisalo, jer pored informacija o načinu trgovine, na tablicama je opisan i način transakcije, razni ugovori, pa čak i bračni zaveti.

Uz to, arheolozi su konačno dobili uvid u tačnu razdaljinu gradova u Mesopotamiji, od onih koji su otkriveni do onih koje istraživači još uvek nisu pronašli.

Prema profesoru sa Harvarda Gojku Bajramoviću, posle proučavanja više od 12 000 pločica pronađenih u Kanešu, moguće je napraviti mapu gradova u Mesopotamiji.

Sada, arheolozi planiraju da istraže ostale lokacije kako bi otkrili još informacija o prvoj organizovanoj civilizaciji u istoriji čovečanstva. Dosad, eksperti su identifikovali 25 gradova, od kojih je 15 već ranije otkriveno, a za 11 se nije znalo gde im je tačna lokacija.

 

Foto: Instagram

23/11/2017 13:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments