Letelica “Novi horizonti” stigla do Plutona

15/07/2015 13:08

Letelica “Novi horizonti” stigla do Plutona

Nakon skoro decenije, koliko traje misija, letelica je stigla do konačnog cilja – do Plutona.

Na svom putu prešla je skoro pet milijardi kilometara i dostigla je najbližu razdaljinu do ove patuljaste planete.

NASA je ovu misiju započela 2006. godine, nakon što je Pluton, zbog svoje veličine, izgubio status planete Sunčevog sistema, devete po redu u odnosu na Sunce.

Prema podacima koje ima NASA, letelica “Novi horizonti” je pored Plutona prošla na oko 12.500 kilometara, brzinom od skoro 50.000 kilometara na čas, što je najbliže što je ijedna letelica stigla.

NASA-ina letelica je najbliže prišla Plutonu u 11:49 po univerzalnom vremenu.

Ova misija predstavlja nastavak izviđanja sunčevog sistema, koje je NASA započela pre više od 50 godina.

Letelica “Novi horizonti” je prva koja je preletela pored Plutona, a njen zadatak je da postavi sedam instrumenata koji će istražiti površinu, geologiju i atmosferu ovog nebeskog tela, kao i pet meseca ove patuljaste planete.

Među instrumentima kojima se beleže podaci sa Plutona biće infracrveni i ultraljubičasti spektrometri, teleskopska kamera visoke rezolucije i detektor kosmičke prašine, kako bi se sakupilo što više detalja sa površine.

Praćenje letelice

Iako niko nije imao priliku da u realnom vremenu gleda prolazak letelice “Novi horizonti” pored Plutona, ipak će ljubitelji astronomije imati priliku da isprate let zahvaljujući aplikaciji “Eyes On The Solar System” (Pogled u sunčev sistem), koju je razvila NASA.

Video snimak pokazuje osmočasovni prelet patuljaste planete, koji je ubrzan, pa prizuje 10 minuta realnog vremena u jednoj sekundi. Korisnici aplikacije će imati priliku da vide sve ono što je letelica zabeležila do tada, a novi detalji će biti redovno ažurirani.

15/07/2015 13:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments