4G mreža u aprilu u Srbiji

23/03/2015 10:56

4G mreža u aprilu u Srbiji

U Srbiji će od aprila meseca biti dostupne usloge koje omogućava četvrta generacija mobilne tehnologije (4G), najavila je državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

“Nakon prodaje spektra na 1800 megaherca (MHz), kada je resorno ministarstvo sa Republičkom agencijom za elektronske komunikacije organizovalo aukciju kojom je ostvaren budžetski prihod od 21 milion evra, Srbija je konačno dobila mogućnost za 4G mrežu” rekla je Matićeva.

Mobilni operateri – Telekom Srbija, Telenor i Vip mobajl dobili su frekvencije koje im omogućavaju da uvedu 4G tehnologiju, a u obavezi su da ove usluge omoguće domaćem tržištu u roku od dva meseca, što bi značilo – već u aprilu.

“Rok je od trenutka prodaje bio dva meseca, već je prošlo mesec dana, i mislim da će se već u aprilu pojaviti, možda ne kod svih operatera jer to sad zavisi od njihove spremnosti, ali svakako će se 4G usluga pojaviti tokom aprila u Srbiji”, rekla je Matićeva.

Sva tri mobilna operatera u našoj državi su na javnoj aukciji u Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge (Ratel) kupili pravo na korišćenje po dva radiofrekvencijska bloka.

Izvor: Tanjug

23/03/2015 10:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments