Senzor sa safirnim vlaknima bi mogao da donese revoluciju u dve važne oblasti

23/04/2022 11:27

Senzor sa safirnim vlaknima bi mogao da donese revoluciju u dve važne oblasti

Naučnici kažu da bi novi senzor napravljen od „safirnog vlakna“ mogao da transformiše avione i pomogne u tehnologijama kao što je energija fuzije.

Ovaj senzor može da izdrži ekstremne temperature, funkcionišući i kada je podvrgnut temperaturnim uslovima od preko 2000 °C, kažu istraživači koji stoje iza projekta.

Ovakva otpornost omogućava da se koristi u mlaznom avionskom motoru, u cilju monitoringa rada i smanjenja emisije.

Budući da može da izdrži i zračenje, safirno vlakno bi se moglo koristiti u svemiru i u procesu fuzije, kažu naučnici.

Safirna optička vlakna imaće mnogo različitih potencijalnih primena u ekstremnim okruženjima kao što su to potencijalno elektrane na energiju fuzije.

Ova tehnologija ima potencijal da značajno poveća mogućnosti budućih senzorskih i robotskih sistema za održavanje u ovom sektoru, pomažući u isporučivanju bezbedne, ekološki podobne, održive energije fuzije.

Novo vlakno je napravljeno od industrijski uzgojenog safira i debljine je samo pola milimetra. Ako se svetlost pošalje na jedan njen kraj, ona se reflektuje nazad od tačke duž nje, i boja te svetlosti se tada može koristiti za merenje temperature u toj tački.

Postojeći senzori tog tipa su decenijama nailazili na probleme, jer je vlakno ogromno u smislu baratanja s talasnom dužinom svetlosti, čak i ako izgleda malo. Kao takva, svetlost može da putuje kroz vlakno različitim rutama, reflektujući istovremeno različite talasne dužine.

Novi proboj uključuje formiranje kanala duž vlakna. To znači da svetlost putuje samo kroz mali poprečni presek, širok oko stotog dela milimetra.

To znači da senzor reflektuje prvenstveno samo jednu talasnu dužinu svetlosti, što ga čini mnogo korisnijim.

23/04/2022 11:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments