Zašto udaljene oblasti privlače velike bele ajkule?

05/09/2022 12:06

Zašto udaljene oblasti privlače velike bele ajkule?

Naučnici su pratili velike bele ajkule, kako bi otkrili razlog zbog kog ih privlače udaljene oblasti.

Svake zime veliki broj ajkula kreće na put ka otvorenim dubinama srednjeg Pacifika, do kog im je potrebno oko mesec dana.

Misteriozne jazbine velikih belih

Od avgusta do decembra glavna namirnica na meniju velikih belih ajkula su morski slonovi i drugi morski sisari. Tokom decembra ajkule kreću na put i plivaju do mesta okupljanja na sredini okeana. U pitanju je lokacija na pola puta do Havaja, gde provode zimu i proleće.

Nakon toga, vraćaju se u vode Kalifornije.

Prema snimcima koje je zabeležio satelit, reč je o oblasti koja je prava okeanska pustinja, što je zbunilo naučnike.

Zašto ajkule napuštaju vode pune hrane?

Naučni saradnik u morskoj stanici Univerziteta Stanford, Barbara Blok otkrila je ovu oblast pre više od deset godina, tokom praćenja označenih ajkula. Kada je opazila tačku okupljanja nije bila sigurna o čemu je tačno reč.

Nakon što je sa kolegama ušla u ovu zonu, otkriveno je da je reč području prepunom meduza, planktona, lignji i riba. U prevodu, velika gozba za ajkule.

Ove morske živuljke svakodnevno migriraju kroz zonu ispod dometa sunčevih zraka. Preko dana, oni utonu u dubinu okeana, dok se noću vraćaju na površinu.

Podaci koji su dobijeni sa elektronskih oznaka desetak ajkula, otkrili su da predatori slede sličan obrazac – nekoliko ronjenja do 450 metara preko dana, i na oko 200 metara tokom noći.

Stručnjaci navode da je reč o oblastima koje su od velikog značaja, jer u njima postoji čitav tajni život koji tek treba otkriti.

Uočena je razlika između ronjenja mužijaka i ženki, koja je i dalje nepoznata. Naučnici nagađaju razloge – da li je povezano sa ishranom ili s parenjem.

Naučni tim nastavlja sa analiziranjem podataka, kako bi došli do adekvatnih odgovora.

05/09/2022 12:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments