Otkriven najstariji potvrđeni dokaz o životu na Zemlji

20/12/2022 13:22

Otkriven najstariji potvrđeni dokaz o životu na Zemlji

Naučnici su otkrili navodno najstariji fosil živog bića na Zemlji, koji je star 3,6 milijardi godina.

Studija je opisala da je pronađeno 11 vrsta mikroorganizama pet različitih taksona (organizama) i tako su možda ogovorili na večno pitanje: Kada je tačno nastao život na planeti?

Naučnici su zapravo istraživali mikrofosile otkrivene 1982. godine poznate pod nazivom apex fosili, pronađeni u zapadoj Australiji. Tada, nije bilo jasno koje je biološko poreklo ovih fosila.

Foto: J. William Schopf, UCLA

U najnovijem istraživanju, tim je koristio spektrometar kako bi odvojio fosil iz stene. Merenjem, otkrili su da je da bi mikroorganizam mogao nastati kao rezultat spajanja različitih grupa organizama, a da se hranio sunčevom svetlošću.

Naučnici smatraju da ukoliko je Zemlja imala okeane pre 4,3 milijade godina, ne postoji razlog zašto već tada nije postojao primitvni život. Za to vreme, druga istraživanja pokazala su da je život na planeti nastao pre oko 3,8 miliona godina.

Ovo otkriće možda pomera vremensku razliku i to za skoro milion godina. Veruje se, naime, da je na Zemlji pre 800 miliona godina nastao kiseonik, procesom fotosinteze, a tada, nastaje i prva kompleksna životna forma. Iako naučnici nemaju direktan dokaz da je život nastao pre 4,5 milijardi godina, isto tako, oni ne vide razlog zašto ne bi ovo bila istina.

 

20/12/2022 13:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments