Pogledajte 3D rekonstrukciju kraljice Nefertiti koja je izazvala polemike u naučnim krugovima

12/02/2018 11:01

Pogledajte 3D rekonstrukciju kraljice Nefertiti koja je izazvala polemike u naučnim krugovima

Jedan umetnik rekonstruisao je izgled čuvene Nefertiti, ali naučnici nisu baš oduševljeni ovim radom.

Mumija kraljice Nefertiti navodno pronađena je 1898. godine u grobnici Amenhotepa II. Od tada, bilo je još otkrića koji su navodno potrvrđivali posmrtne ostatke ove kraljice.

Bista kraljice Nefertiti

Bilo kako bilo, u istoriji Nefertiti je upamćena po verskoj reformi, koju je sprovela u Egiptu zajedno sa svojim mužem, faraonom Amenhotepom IV. Uz to, budući da je prevod njenog imena “lepotica je stigla”, veruje se da je Nefertiti bila upravo veoma lepa.

Malo je predmeta vezano za nju sačuvano, a uvid u lepotu daje nam jedno od najpoznatijih egipatskih blaga – bista kraljice Nefertiti, koja je po oceni mnogih jedno od najsavršenijih umetničkih radova načinjenih pre nove ere.

Kako je izgledala Neferiti?

Danas, nakon više od tri hiljade godina, jedan umetnik je uz pomoć 3D tehnologije napravio rekonstrukciju Nefertiti, na osnovu dosadašnjih opisa. Ipak, prikaz se ne slaže sa pretpostavkama istoričara. Prema njima, Nefertiti nije imala svetlu boju kože, a uz to, imala je ravan nos, visoko podignute oči, dugačak vrat i jaku, četvrtastu vilicu.

Ova rekonstrukcija je malo drugačije predstavila Nefertiti, što je ostavilo prostora za brojne rasprave. U nastavku, pogledajte umetnikov doživljaj egipatske kraljice.

12/02/2018 11:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments