Vodećih 10 kompanija u razvoju humanoidne robotike

04/04/2022 11:19

Vodećih 10 kompanija u razvoju humanoidne robotike

Roboti su olakšali više nego ikada ranije obavljanje zadataka za koje smo nekada mislili da su samo ljudi sposobni. Svakim danom, novi roboti se pojavljuju i menjaju naše živote nabolje.

U poslednje vreme, humanoidni roboti uživaju ogromnu pažnju sa svih strana. Ne u jednom ili dva, već u brojnim sektorima nalaze svoju primenu. Od mnogih kompanija koje rade na razvoju humanoidnih robota, došli smo do onih koje prave različite vrste robota. Evo 10 najboljih firmi koje rade na razvoju humanoidnih robota.

Ubtech

Ovo je kompanija za robotiku sa sedištem u Kini. Kompanija je osnovana 2008. godine i od tada nije bilo osvrtanja. Ubtech je, od svog lansiranja, osmislio robotiku svetske klase,i to u okviru brojnih primena.

Hanson Robotics

Ova robotska kompanija sa sedištem u Hong Kongu ima kristalno jasan cilj – da plasira svoju robotiku i proizvode veštačke inteligencije preduzećima i organizacijama u oblasti obrazovanja, istraživanja, zabave, zdravstvene zaštite, medija i usluga za potrošače. Ova kompanija se bavi razvojem humanoidnih robota koji su dizajnirani za emotivne interakcije i inteligentne razgovore sa ljudima.

Samsung Electronics

Samsung, južnokorejska multinacionalna korporacija, kao što je mnogima poznato, svetski  je lider u poslovnoj mobilnosti i informacionim tehnologijama. Međutim, ono čega mnogi od nas nisu svesni jeste činjenica da je ova firma jedna od kompanija za humanoidnu robotiku koje se bave proizvodnjom robota.

Boston Dynamics

Boston Dinamycs je još od 1992. poznat brend sa svojim neprevaziđenim inženjerskim nasleđem. Pre nekoliko godina, kompanija je takođe utabala svoj put u razvoju humanoidnih robota. Oni su dizajnirani s ciljem da pomognu ljudima da smanje rizike u vezi sa radom, zamor i poteškoće.

Shadow Robot Company

Shadow je i dalje vodeća kompanija za humanoidnu robotiku koja stvara vrhunske robotske komponente i sisteme koji se prodaju na međunarodnom nivou. Ova kompanija za humanoidnu robotiku nalazi se u Londonu i osnovana je 1987. Firma se može pohvaliti velikim klijentima uključujući NASA-u, ESA-u, Qualcomm i Carnegie-Melon, da spomenemo samo neke.

Intuitive Robots

Sama činjenica da je Intuitive Robots, francuska kompanija, razvila robote koji mogu da komuniciraju s ljudima prirodno i intuitivno, privukla je veliku pažnju. Intuitive Robots je takođe poznata po razvoju aplikacija za humanoidne robote.

Macco Robotics

Macco je firma koja se bavi humanoidnom robotikom. Od kada je formirana, ostala je dosledna u razvoju inovativnih i jednostavnih robota za industriju u oblasti zabave i HoReCa-e. Macco je osnovan 2013.

PAL Robotics

Ova kompanija uživa popularnost jer kreira robote za saradnju s ljudima, koji se mogu koristiti za potrebe domaćinsva, kao i za industrijske aplikacije. Humanoidni roboti koje je dizajnirala ova kompanija mogu biti skrojeni za logistiku, maloprodaju, marketing, društvene, istraživačke i druge svrhe.

Kindred Systems

Kindred Systems je jedna od onih robotskih kompanija koje su učinile sve što je potrebno da razviju tehnologije koje omogućavaju robotima da komuniciraju s okolnim svetom. Kompanija je prisutna u stvaranju budućnosti u kojoj inteligentne mašine mogu da rešavaju vitalna pitanja iz stvarnog sveta. Sve u svemu, humanoidni roboti osiguravaju da su njihove performanse vrhunske.

Honda Motor

Honda Motor je još jedna renomirana robotička kompanija koja je sebi stvorila nišu za proizvodnju humanoidne robotike. Kompanija je osnovana 1948. godine i ima sedište u Japanu.

04/04/2022 11:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments