Falcon Heavy je lansiran u svemir, a Elon Mask tu ne staje!

07/02/2018 11:14

Falcon Heavy je lansiran u svemir, a Elon Mask tu ne staje!

Elon Mask uspešno je testirao lansiranje rakete van Zemljine orbite, a najavio je još ovakvih testova.

Naime, Space X lansirao je stari Tesla Roadster automobil, koji će, nakon obletanja Zemlje, krenuti put Marsa. U automobilu, nalazi se robot lutka nazvana Spaveman. Dve rakete nosača vratile su se na Zemlju.

Falcon Heavy se sastojao od tri rakete, dve koje su imale ulogu nosača, i treća, centralna, koja je iznela teret u orbitu. Ta raketa se još uvek nije vratila.

Tesla automobil će kružiti oko Sunca milionima godina, a u njemu, uz Spacemana, nalazi se i knjiga “Autostoperski vodič kroz galaksiju”, peškir i znak “Don’t panic”, odnosno “Ne paniči”. Uz to, na automobilu se nalaze kamere, koje će ovo putovanje snimati i slati video- snimke na Zemlju.

Šta Elon Mask još planira?

Nakon Falcon misije, Elon je izjavio da je u planu lansiranje još jedne rakete naziva BFR. Lansiranje je planirano za narednu godinu. Plan obuhvata brojne misije, kao što su putovanje u duboki svemir, ali i poseta Mesecu, Marsu, pa čak i satelitima Evropi i Enceladusu. Uz to, ova raketa, kada se vrati iz svoje svemirske avanture, mogla bi biti korišćena novo sredstvo javnog prevoza.

Ostaje da sačekamo prve snimke sa Tesla automobila, kao i da vidimo da li će Maskov ambiciozni plan za narednu godinu biti realizovan.

07/02/2018 11:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments