Šta je vantablek?

21/08/2018 10:51

Šta je vantablek?

Vantablek je napravljen od ugljeničnih nanocevi.

U pitanju je najtamniji materijal na svetu.

Činjenice o vantableku

Vantablek materijal upija 99,965 odsto radijacije! Takođe, upija svetlost, mikro i radio talase.

Proizveli su ga britanski naučnici iz kompanije Surej NanoSistems. Od trenutka nastanka ovaj materijal postao je centar pažnje mnogih umetnika, radoznalaca i dizajnera, koji su želeli da ga upotrebe u razne svrhe. Međutim, iako je stekao veliku popularnost, ne može se sa sigurnošću tvrditi čemu sve može poslužiti.

Nije reč o boji

Boje su zapravo svetlosni talasi različitih dužina koje ljudsko oko opaža. Ustvari reč je o načinu na koje se svetlo odbija od određene objekte čineći da svaku svetlosnu frekvenciju vidimo kao različitu boju.

Vantablek je materijal, koji je napravljen od nekoliko slojeva ugljeničnih nanocevi. Ove nanocevi su toliko guste da ne propuštaju svetlost. Naime, jedan kvadratni centimetar sadrži oko 1.000 miliona nanocevi, što znači da se svetlost u potpunosti apsorbuje, tako da je vantablek zapravo potpuno odsustvo boje.

Nije na prodaju

Kako nije boja, a ni pigment ne možete kupiti kanticu vantableka. Proces proizvodnje ovog materijala veoma je komplikovan. Za nanošenje vantableka na objekte potrebno je i do dva dana. Naučnik koji je radio na izradi materijala naveo je da bi vantablek koštao više od zlata ili dijamanata.

Potpuno drugačiji

Površina vantableka je izuzetno glatka, zbog sitnih nanocevi.

Nema masu

Osetljiv na dodir, vantablek je ustvari otporan na vibracije i udare. Razlog tome leži u jedinstvenosti nanocevi, one ne poseduju nikakvu masu čineći strukturu vazdušastom. Zato je vantablek idealan materijal za zaštitu objekata, navode njegovi tvorci.

Primenljiv

Materijal je prvenstveno dizajniran za usko tehničku primenu, svemirsku opremu, gde ga njegova sposobnost upijanja svetlosti čini idealnim materijalom za zaštitu osetljivih instrumenata poput teleskopa, tamnih kutija i unutrašnjosti objektiva. Pored toga primenljiv je i na druge objekte.

Nije idealan za pravljenje garderobe

Naučnici tvrde da je potrebno još analiza i rada kako bi se vantablek uspešno inkorporirao u tekstilnoj industriji.

21/08/2018 10:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments