Ovo neobično drvo daje 40 različitih plodova

09/06/2023 11:34

Ovo neobično drvo daje 40 različitih plodova

Verovali ili ne, ovo drvo daje 40 različitih plodova.

Hibridna vrsta pod nazivom “stablo sa 40 vrsta plodova” izgleda poput svakog drugog stabla.

Spektar ružičastih nijansi krije raznovrsne plodove

Vajar sa Univerziteta Sirakuza, Sem Van Ejken, stvorio je hibridno drvo sa 40 vrsta plodova.

Naime, ovo stablo izgleda poput svakog drugog stabla. Veći deo godine izgleda normalno, do proleća, kada cveta u spektru ružičastih nijansi. U periodu od jula do oktobra rađa 40 različitih plodova, odnosno koštunjavog voća.

Na drvetu se mogu naći bademi, kajsije, nektarine, šljive, breskve i trešnje.

Kako nastaje čudo?

Van Ejken je do ovog neverovatnog dostignuća došao kalemljenjem različitih vrsta voća. Iskombinovao je domaće, nasleđene pa čak i antičke voćke, od koje su neke stare i oko 100 godina.

Glavni izvor za ovaj eksperiment bio je voćnjak poljoprivredne eksperimentalne stanice u Njujorku. Naime, Van Ejken ga je ovom odlukom spasao od rušenja.

Nakon određenog perioda, u voćnjaku je cvetalo 250 različitih, međusobno povezanih vrsta. Svaku vrstu nakalemio je na korensku strukturu jednog stabla.

Nakon što bi stablo dostiglo starost od dve godine, on bi ga dodatno obogatio odvojenim granama, tehnikom poznatom kao “čip-kalemljenje”. Ova tehnika podrazumeva, postavljanje grančice koja na sebi ima pupoljak, u rez na datom stablu, koja se zatim učvrsti.

Tokom zime, dolazi do “zalečenja” reza, te grana postaje normalan deo drveta ili obična grana koja se uobičajeno podrezuje.

Posađeno je oko 16 stabala sa 40 vrsta plodova, starosti oko 5 godina. Van Ejken navodi da se odlučio za koštunjavo voće jer ima mnoštvo varijeteta, međusobno kompatibilnih.

Ukoliko se kaleme različite vrste u određenim vremenskim periodima i određenim sledom, mogu se oblikovati načini na koje će određeno stablo cvetati, istakao je vajar Van Ejken.

U pitanju su stabla koja daju savršenu kombinaciju količine i raznovrsnosti voća.

FOTO: www.cdn.cnn.com, www.inhabitat.com

09/06/2023 11:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments