Koja planina je dobila status živog bića?

06/06/2022 10:54

Koja planina je dobila status živog bića?

Reč je o planini za koju se vezuju razna verovanja.

Na području na kom se planina prostire, lokalno stanovništvo gaji veliko poštovanje prema prirodi i poreklu.

Taranaki i Maori

Planina Taranaki, koja se prostire na području Novog Zelanda veoma je poštovana od strane lokalnog stanovništva.

Naime, stanovnici Novog Zelanda izuzetno poštuju prirodu, svoje nasledstvo i pretke. Poštovanje gaje i prema planini Taranaki, odnosno smatraju je svetom.

Kako predstavlja određeni simbol za lokalno stanovništo, planina će dobiti ista prava kao i ljudsko biće.

Spiritualno verovanje plemena Maora

Za pleme Maora, planina Taranaki predstavlja simbol koji vezuju za pretke i smatraju je delom porodice. Kultura i tradicija ovog plemena bogata je legendama i spiritualnim uverenjima, pa tako čvrsto veruju da ljudi ne poseduju zemlju, već da čine jedan deo nje.

Iako su beli doseljenici pravili problem oko prisvajanja planine, pleme je odlučilo da ona neće pripadati samo njima, već će postati deo njih.

Odluke i propisi

Sveta planina Taranaki svake godine privuče veliki broj turista. Ovo je idealna lokacija za sve one koji uživaju u planinarenju i prirodnom okruženju. Predeli na ovom području su nestvarni.

Odluka o promeni statusa neće uticati na pristup dostupnih staza, samo će posetioci planine morati da obrate dodatnu pažnju. Zabranjena će biti poseta svetom delu planine, zatim ostavljanje đubreta i obavljanje fizioloških potreba, van označenih lokacija.

Okolna plemena se nadaju da će ovakva odluka naterati ljude da ukažu poštovanje jednoj kulturi, a posebno svetoj planini i prirodi koja je okružuje.

06/06/2022 10:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments