Titanik: Priča koja i dalje oduzima dah!

29/03/2020 12:04

Titanik: Priča koja i dalje oduzima dah!

Godine 1912, tadašnji najveći brod Titanik započeo je svoje putovanje i nikad nije stigao do odredišne tačke – udario je u santu leda u noći između 14. i 15. aprila. Od tada, priče o njemu ne prestaju, ostao je večan i posle više od 100 godina od potonuća, a veruje se da gotovo ne postoji osoba koja nije gledala film „Titanik“, u sjajnoj izvedbi Leonarda Dikaprija i Kejt Vinslet

Slede neke od najinteresantnijih činjenica o njemu i događaju. 

Muzičari koji su bili zaduženi da zabave goste na Titaniku, svirali su satima bez prestanka dok je brod tonuo, kako bi umirili preplašen narod. Osam članova benda, koliko ih je bilo, posthumno su proglašeni herojima. 

Međutim, nakon što je brod potonuo, kompanija White Star Line je porodicama poginulih muzičara ispostavila račune za uniformu koju članovi benda nosili dok su svirali na brodu!

Charles John Joughin, glavni pekar koji je radio na Titaniku, popio je toliko alkohola u noći kad je brod udario u santu leda, da ga je to spasilo od smrzavanja u ledenom okeanu. Preminuo je 1956. u 78. godini, a njegov lik je predstavljen u dva filmska ostvarenja.

Nakon potonuća, decenijama kasnije, naučnici su pokušali da dokuče da li je tragedija ogromnih razmera mogla da se izbegne. Oni danas veruju da je dodatnih pola minuta bilo dovoljno da se santa zaobiđe.

Da li ste znali:

– Četvrti dimnjak na Titaniku bio je lažan, a izgrađen je kako bi brod izgledao moćnije i simetričnije,

Masabumi Hosoni, jedini Japanac koji je plovio Titanikom i preživeo nesreću, proglašen je kukavicom u svojoj zemlji zato što se nije utopio sa ostalim putnicima, 

– Olupina Titanika pronađena je tek 73 godine nakon što se dogodila nesreća, tačnije 1. septembra 1985. godine,  a vlade SAD-a, Kanade, Francuske i Velike Britanije su se dogovorile 2004. godine da će se ostaci Titanika čuvati netaknuti, 

– Kako prenosi BBC News, preko dva miliona je izdvojeno da se očuva dok u Belfastu u kojem je „Titanik“ napravljen, što je najveća pojedinačna investicija koju je izdvojilo britansko Ministarstvo za zaštitu životne sredine kako bi sačuvalo neki istorijski spomenik.

Film koji se pamti

“Titanik”, filmsko ostvarenje Džejmsa Kamerona, započelo je svoje filmsko putovanje 1997. godine. Nedavno se Dikaprio podsetio na taj period, rekavši da mu se život promenio u tolikoj meri da ni sam nije mogao da poveruje.

Otišao sam u prodavnicu po sok, i tamo su me pratili. Svaki dan mog života… Okej, ovaj život više neće biti isti.

Titanik je, na kraju, izmenio svačije živote, pa i nas koji smo čitali o njemu i koji smo gledali film.

29/03/2020 12:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments