Omiljene rase pasa i fascinantna pozadina njihovih imena

24/02/2023 11:11

Omiljene rase pasa i fascinantna pozadina njihovih imena

Kako su rase pasa poput šnaucera, bigla ili dalmatinca dobili imena? Saznajte u nastavku.

Rotvajler

Drevni Rimljani putovali su Evropom sa velikim, moćnim pastirskim psima. Vekovima kasnije, tokom Srednjeg veka, mesari grada Rotvejl (u današnjoj južnoj Nemačkoj) koristili su potomke ovih pasa kao čuvare, a postali su poznati kao “Rottweiler Metzerhunds”- što na nemačkom znači “mesarski psi Rotvejla”. Kasnije, ovo je skraćeno u “Rotvajler”.

Baset

Ovi psi poreklom su iz Francuske, a služili su za lov, naročito na jazavce i jezečeve, u vreme Srednjeg veka. Ime, nastalo tokom 1600-tih godina, direktno se odnosi na nisko nagnuto. “Bas” na francuskom znači nisko, a et sufiks je deminutiv. Stoga, baset u principu znači “nisko pognuti pas”.

Haski

Uopšteno, “haski” je ime za nekoliko vrsta pasa sa Arktika koji su vukli sanke, iako je samo nekoliko rasa danas koristi ovaj naziv, poput Siberijskog i Grenlandskog haskija. Termin je nastao tokom sredine 1800-tih godina, kao podela naziva “hoskey” ili “esky”- varijacije reči “eksimski pas”.

Dalmatinac

Čuveni tačkasti pas dobio je ime tokom 1800-tih, po regiji gde su prvi put viđeni- Dalmacija u Hrvatskoj.

Kern terijer

Ovi mali psi poreklom su iz Škotke, gde su služili za lov pasova i miševa. Ime su dobili po “kernima”- kamenim šipovima koji su se koristili za gradnju. Ovi psi poznati su bili po tome što su svoj plen navodili upravo na ovo kamenje, pa su po njima i dobili ime na kraju.

Ši-cu

Prevod sa kineskog jeste: “mali lav”, a iako danas ovi maleni psi ne liče na lavove, preci ši- cua su ličili, ako gledamo stare slike i skulpture u kineskoj kulturi.

Vajmarski ptičar

Dugački lovački pas uzgajalo je samo plemstvo tokom 1800-tih godina, a ime su dobili po njihovom prvom ljubitelju velikom vojvodi Karlu Avgustu Vajmaru.

Čau čau

Kinezi su ovog mekanog, čupavog psa plavog jezika zvali songuši kuan, odnosno pufnasti lavovski pas. Ime čau čau ne znači ništa, a nastao je u engleskom jeziku, kao termin za sve što dolazi iz Kine, jer je Englezima bilo teško da izgovore kineske nazive.

Šnaucer

Nemački šnaucer poznat je po dugačkoj, četvrtastoj njušci, a upravo “šnauc” na nemačkom znači njuška.

Bigl

Reč bigl prvi put se u engleskom jeziku pojavlčjuje tokom kasnih 1400-tih godina. Prema etimolozima, ovaj termin nastao je od engleske reči beguel, što znači “široko otvoreno grlo”. Najverovatnije, bigl je dobio ime jer voli da zavija na plen prilikom lova.

24/02/2023 11:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments