Heroji čovečanstva – Tu Juju

19/02/2021 14:52

Heroji čovečanstva – Tu Juju

Ova hrabra žena je donela prvog Nobela za medicinu Kini. Pre toga u revolucionarnoj Kini nije smela ni javno da objavi rad zbog koga je rizikovala svoj život i kojim je spasila čovečanstvo od jedne od najvećih smrtonosnih zaraza- malarije.

Hrabra kineskinja Tu Juju tražeći lek protiv malarije podnela je neviđenu žrtvu- sama sebe je zarazila, i u neverovatnim uslovima je uspela da pronađe lek.  

U Kini je tada bilo doba „kulturne revolucije“ pod Mao Ce Tungom, nju i njenog supruga, intelektualca, prognali su u neimenovanu zabit, a njihovu malu ćerku stavili su u vrtić za siročadu Pekingu. Napolju su besneli nemiri. Malarija je tada bila na vrhuncu, samo sredinom 20. veka odnela je milione života. Farmaceutkinja Juju se savetovala sa znalcima tradicionalne kineske medicine, saznavši za 640 preparata čije je delovanje istražila. Proverila je i delovanje još 2 000 preparata iz 380 kineskih biljaka. Samo je jedan iz biljke latinskog naziva Artemisia annua, pokazao delovanje, ali ono je bilo neverovatno uspešno. Njegova primena bila je opisana u zapisima Ge Honga, lekara tradicionalne kineske medicine iz IV veka. Novi lek se pokazao čudesno delotvornim na miševima, a zatim i na majmunima. Tu Juju se zatim i sama namerno zarazila malarijom i primila je lek sa uspehom. Prema latinskom nazivu biljke lek je nazvan artemisinin. Ipak, intelektualci nisu smeli da budu nagrađeni. Pa tako Juju iako je rizikovala svoj život, nije bila nagrađena. Stoga je njen rad objavljen anonimno u kineskom medicinskom žurnalu 1977. godine, a 1981. godine je skromno prezentovala rezultate na jednom sastanku Svetske zdravstvene organizacije. Vest o artemisininu, koji je nakon objavljivanja tog anonimnog rada testiiran i na zapadu, počela se širiti farmaceutskim svetom. 

Arteminisin je ušao u masovnu primenu i počeo da spasava milione života na tri kontinenta. Za to vreme Tu Juju su vlasti dopustile da se vrati u Peking kod svoje porodice. Juju je najzad dobila Laskerovu nagradu, a 2015. godine, u svojoj 85-oj godini, donela je Kini prvu Nobelovu nagradu za medicinu. Ona je i dalje živa i sad joj je 90 godina koje je proslavila 30. decembra.

19/02/2021 14:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments