Ovako izgleda poslednji mužjak severnog belog nosoroga

10/11/2017 10:46

Ovako izgleda poslednji mužjak severnog belog nosoroga

Nosorozi spadaju u jedne od najugroženijih vrsta na planeti, a veruje se da je severni beli nosorog potpuno nestao u divljini.

Severni beli nosorog pripada podvrsti belog nosoroga. Prethodno, živeo je na području istočne i centralne Afrike, a danas, postoji samo tri preostala živa primerka ovih nosoroga. Uz mužjaka po imenu Sudan, na svetu žive još i njegova dvadesetosmogodišnja ćerka Najin, kao i sedmanaestogodišnja unuka Fatu.

Sva tri nosoroga, zajedno sa Suni koja je preminula 2014. godine,, prebačeni su iz češkog zoološkog vrta u rezervat u Keniji. Njih 24 sata čuvaju naoružani telohranitelji, koji su prošli i obuku za ovu vrstu posla. Uz konstantni nadzor, Sudan ima i narukvicu sa uređajem za praćenje, a iz mera predostrožnosti, rog mu je uklonjen.

Nosorozi na granici izumiranja

Prema podacima Svetske organizacije za zaštitu prirode, u svetu je 1960. bilo 2.000 severnih belih nosoroga. Zbog cene rogova, koja dostižu i sumu od 75.000 dolara po kilogramu, lovokradice su dovele ovu vrstu do istrebljenja.

Biolog Danijel Šnajder nedavno je na svom Tviter nalogu postavio fotografiju Sudana uz užasavajući opis: “Želite da vidite kako izgleda istrebljenje? Ovo je poslednji mužjak severnog velog nosoroga. Poslednji. Nikad više.”

 

Društva za zaštitu životne sredine i životinja očajnički traže parnerku za Sudana, kako bi se vrsta održala. Ipak, uprkos dobroj volji, ovo je skoro pa nemoguće, jer je prema prognozama, još 2011. godine severni beli nosorog proglašen je za izumrlu vrstu u divljini.

10/11/2017 10:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments