Hram Pašupatinat i Hram Guhesvari – Katmandu,Nepal

01/01/2021 12:58

Hram Pašupatinat i Hram Guhesvari – Katmandu,Nepal

Mistični hindu hramovi ostavljaju bez daha. Ne kaže se bez razloga „daleki istok“, sem što nam je kilometarski veoma udaljen ovaj deo sveta i misterija i daljina i u shvatanju i doživljaju života, religije i kulture…Baš zato je posebna privilegija i uspomena doživeti neki „drugačiji svet“.

 Nepal je zemlja između krova sveta- Himalaja, i vrelih indijskih ravnica. Zemlja je snežnih vrhova, mitskih jetija, tamo gde se u idealu mešaju hinduizam i budizam. Katmandu je glavni grad Nepala i veruje se da je nastao iz svetlosti lotosa te da ovde narod svih vera i narodnosti mora živeti u slozi. Ovaj grad uskih ulica nije se mnogo promenio vekovima a važi za jedan od najšarenijih na svetu, u svakom smislu.- i što se tiče boja koje se mešaju na ulicama i što se tiče naroda i narodnosti, veroispovesti i religije. Ovde zaista svi žive u miru. Grad je oaza hramova i svetilišta a fenomen je idealnog mešanja hinduizma i budizma na sasvim spontan i očaravajuće šarmantan način.

Hram Pašupinat jedan je od najvažnijih ali i najlepših hindu hramova i najvažnije je svetilište u Nepalu.U kompleksu postoje mnogobrojne statue, svetinje i hramovi posvećeni božanstvima. Hram posvećen Šivi postoji na ovom mestu od 879. godine nove ere, današnji hram je podigao kralj Bupatindra Mala 1697. godine. 

Pozlaćen krov, srebrna vrata i drvene rezbarije najfinijeg kvaliteta, krase konstrukciju pagode.

Hram Guhesvari  obnovljen 1653. godine, predstavlja žensku snagu . Posvećen je Satidevi, prvoj Šivinoj ženi, koja je dala svoj život u plamenu rituala njenog oca. Sadhu, sledbenici Šivinog načina života, mogu se videti pokriveni pepelom i lavljom kožom. Ukoliko turisti traže da ih fotografišu oni traže novac za to. U glavno dvorište Pašupatinata mogu ući samo oni hindu vere.

01/01/2021 12:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments