Misterija ostrva “Oko”!

16/02/2021 15:44

Misterija ostrva “Oko”!

Godine 2015. kolumbijski režiser Serhio okuplja svoju filmsku ekipu oko močvara grada Eskobara, kako je ovde skupio niz legendi o natprirodnim silama i vanzemaljcima koje su ga inspirisali da snimi svoj prvi horor film. Tokom mapiranja terena Serhijo je uočio savršeno okrugao oblik ostrva u sred močvare. 

Ostrvo je prečnika 100 metara savršenog kruga i jedinstven je fenomen, deluje kao kakva zagonetka iz naučno fantastičnih filmova. Satelitski snimci snimani godinama pokazuju i da se ostrvo konstantno rotira oko svoje ose.Oko“ je jedna od retkih preostalih tajni koja u svetu još postoje

U neposrednoj blizini ostrva živi svega nekolicina ljudi kako močvara nema puno šta da ponudi od uslova za život. Čak ni oni nisu bili svesni postojanja ovog ostrva, ali oduvek su prepričavali legende vezane za svoj kraj i verovali su da žive na mestu natprirodnih dešavanja te je ostrvo sada za njih velika potvrda onog čega su se pribojavali i o čemu su pripovedali. 

Ostrvu je veoma teško prići jel se nalazi u veoma nepristupačnoj i hladnoj močvari. Temperatura vode je samo pet stepeni, teren je obrastao šipražijem i rastinjem. Na samo ostrvo, tj. njegovu blizinu moguće je doći samo helikopterom. I tada ćete do njega morati da se probijate bar 300 metara kroz mutnu vodu, rastinje i ko zna šta i to može da potraje satima. Tako da ovo parče močvare nije ni pogodno za istraživanje. Ovu močvaru naseljavaju i najveći pacovi na svetu, a i mali aligatori, iako meštani tvrde da su bezopasni i da se boje ljudi, verovatno ih nije prijatno sresti.

Jedini ko se usudio da ovo ostrvo istraži je sam Serhio, koji od kako je otkrio ovo čudo prirode zaista ima „ostrvsku groznicu“ i misli da je ovo otkriće jedino iskonsko ostvarenje njegovog života. Kako svaki put mora da plati helikopter do ostrva i unajmi ronilačku opremu, istraživanje ga košta mnogo i on uglavnom sve što ima troši da razotkrije enigme koje okružuju njegovo „Oko“.

Za sad je otkrio, uzorkovajući vodu i šaljući je na institute, da je kvalitet mutne vode oko ostrva ustvari jednak kvalitetu pijaće vode, da se radi o mešavini izvorskih voda i kišnice, te da nema tragova soli i poreklo se ne dovodi u vezu sa morem. 

Ronivši otkrio je i veoma neobičnu i zbunjujuće činjenice da je rastinje sa ostrva pustilo koren ispod vode, a većina je srasla čak i sa plitkim dnom pa tako fiksira ostrvo. Pa kako li se onda osrtrvo okreće?! I tu pretpostavku je doveo pred rešenje – ostrvo verovatno pokreću vetrovi.

16/02/2021 15:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments