Kada i zašto je nastao autobus?

21/06/2016 09:09

Kada i zašto je nastao autobus?

Prvi autobus u svetu nastao je u Nemačkoj, 1895. godine, a njegov konstruktor bio je Karl Benc. Ali otkud njemu ideja da napravi ovakvo vozilo?

Proizvodnja prvog autobusa je povezana sa početkom proizvodnje automobila, a u to vreme je prodaja Bencovih automobila bila mala i nedovoljna.

Kako bi ovo promenio, Karl Benc je počeo da traga za rešenjem, sa ciljem da privuče više pažnje i veći broj potencijalnih kupaca njegovih vozila.

Tada je odlučio da ljudima ponudi sredstvo za masovniji prevoz, umesto dosadašnjeg privatnog prevoza i tako je nastao autobus. Prvi motorizovan autobus u saobraćaj je pušten 18. marta 1895. godine, u regiji Severna Rajna-Vestfalija (Nemačka).

Naravno, ovo vozilo nije ni nalik na autobuse kakve danas poznajemo. Prvi autobus je više ličio na kočiju – zadnji točkovi su pokretani na lančani pogon, a kapacitet je bio veliki u to vreme – osam osoba, uključujući vozača.

Prva autobuska linija

Nastankom autobusa, morala su nastati i neka pravila. Prva autobuska linija, prema istorijskim podacima, održavana je 1898. godine.

Dva Dajmlerova autobusa saobraćala su između gradova Kincelsau i Mergentajm u Nemačkoj, a tura je bila duga 30 kilometara. U to vreme povećao se i broj mesta u autobusima – na 10!

Deset putnika, zajedno sa vozačem, mogli su da putem jure čak 20 kilometara na sat.

Naravno, postojale su i neke mane kod prvih verzija autobusa, koje su daljim razvojem bile prevaziđene.

Kada je konačno bio konstruisan motor sa četiri cilindra 1900. godine, omogućen je pravi proboj novih vozila na tržište, pa je tada i Dajmlerov autobus bio prvi koji je stigao u London (1899. godine).

Autobusi su uskoro počeli da poprimaju i druge namene, pa je tako 1905. godine Pošta Bavarske uvela prvi motorizovan poštanski servis, koji je osim pisama prevozio i putnike. Već 1913. godune, Pošta Bavarske je imala 101 liniju na kojoj je saobraćalo 226 autobusa prenoseći poštu i ljude.

21/06/2016 09:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments