Na današnji dan rođen Džon Lenon

09/10/2015 14:53

Na današnji dan rođen Džon Lenon

Na današnji dan, 9. oktobra 1940. godine, rođen je član grupe “Bitlsi” i autor većine pesama ovog benda, Džon Lenon.

Puno ime mu je bilo Džon Vinston Lenon, dok je kasnije promenio ime u Džon Ono Lenon. U istoriji savremene muzike ostao je upamćen kao muzičar, kompozitor i gitarista jedne od najpopularnijih i najznačajnijih muzičkih grupa svih vremena – Bitlsa.

Osim što je bio muzičar i svirao u Bitlsima, Džon Lenon imao je periode u životu kada se više bavio politikom i aktivizmom, pisanjem knjiga i solo karijerom kao muzičara.

Kao deo grupe u kojoj su bili Pol Mekartni, Džordž Harison i Ringo Star, Džon Lenon je bio značajna ikona u muzičkom svetu i u velikoj meri je uticao na razvoj rok muzike. Postao je muzička ikona 20. veka, a njegove pesme su rangirane među najbolje i najslušanije pesme na svetskom nivou.

Grupa Bitlsi je zvanično počela da postoji 1957. godine, kada su se Džon Lenon i Pol Mekartni upoznali i počeli da pišu pesme zajedno, kojih su u prve dve godine napisali više od 100.dzon-lenon-i-pol-mekartni

Iako je već bio oženjen – 1962. godine Sintijom Pauel sa kojom je godinu dana kasnije dobio i sina, ljubav svog života upoznao je 1966. godine i ubrzo se oženio njome. U pitanju je bila kontroverzna japanska umetnica Joko Ono.

Grupa Bitlsi se raspala 1970. godine, a Džon Lenon i Joko Ono su se preselili u Ameriku, da bi pet godina kasnije dobili i sina.

Džon Lenon je ubijen 8. decembra 1980. godine, a ubio ga je Marik Dejvid Čapman ispred zgrade Dekota u Njujorku, nedugo pošto je Lenon završio jedan svoj album.

Njegova smrt simbolično je označavala kraj 60-tih (iako se desila 10 godina kasnije) i sve što su one predstavljale.

09/10/2015 14:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments