Moljci se hrane suzama ptica?

01/10/2018 11:29

Moljci se hrane suzama ptica?

Naučnici su zabeležili neobičan momenat, odnosno trenutak kada se moljac hranio suzama uspavane ptice.

Na snimku, koji je uhvatio ekolog Leandro Mores iz Nacionalnog instituta za istraživanje Amazonije, vidi se kako moljac koristi svoj dodatak, poput slamke, kako bi otvorio kapke ptice.

Neobičan način ishrane

Naučnici objašnjavaju da ovo nije toliko neobično, koliko se retko viđa. Naime, na snimku se vidi crnobrada ptica mravojed, koja drema na grani, ne primećujući da joj moljac stoji na glavi. On, uz pomoć dodatka u vidu slamčice, pažljivo istražuje ptičije oko. U jednom trenutku on širom otvara oko ptice, dok ona mirno spava.

Prema Moresovim rečima, u pitanju je prizor koji je retko dokumentovan. Do sada su zabeležena samo dva, jedan na Madagaskaru i drugi u Kolumbiji. U ovim situacijama, moljci ubacuju morfološki prilagođenu slamčicu u oko mete, kako bi se hranili suzama.

Ovakvo ponašanje se može primetiti i kod drugih životinja. Na primer, poznato je da se leptiri hrane suzama krokodila i drugih životinja.

Najbolji trenutak za moljce, jeste momenat kada ptice spavaju, jer su one pokretne mete. Iako čudno ponašanje, u pitanju je sasvim prirodna stvar. Naime, ovakav obrok pomaže moljcima da nadoknade hranljive materije.

Stručnjaci navode da ovakav proces izgleda ne uznemirava pticu.

01/10/2018 11:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments