Kako da uz pomoć govora tela ulijete poverenje sagovorniku

02/10/2017 10:51

Kako da uz pomoć govora tela ulijete poverenje sagovorniku

Govor tela i prvi utisak su veoma važni, naročito pri razgovoru za posao. Stoga, kako biste sagovorniku pokazali da ste vredni poverenja, obratite pažnju na ove signale.

Odložite telefon

Ukoliko sve vreme dok sa nekim razgovarate uspostavljate kontakt očima, brzo ćete uliti osećaj poverenja. Međutim, teško je održavati ovakav kontakt i držati pažnju na to šta druga osoba priča, ukoliko stalno gledate u telefon. Stoga, kada razgovarate sa nekim, nebitno da li je formalan povod ili ne, potrudite se da što manje koristite svoj mobilni telefon. Ukoliko ne očekujete važan poziv, telefon radije ostavite u džepu ili torbi.

Prekrštene ruke

Ukoliko držite ruke prekrštene, psiholozi kažu da time nesvesno stajete u odbrambeni stav. Uz to, blokirate u startu osećaj poverenja. Ruke držite pored tela, a dlanove okrenite ka sagovorniku.

Nemojte sedeti iza stola

Ovime, pored mentalne, imate i fizičku barijeru i pokazujete osobi da ne želite da joj se približite. Psihološka istraživanja su pokazala da studenti koji na predavanjima sede sa profesorima za stolom, radije učestvuju u diskusijama, nego kada profesori sede za zasebnim stolom.

Dodirivanje

Lagani dodir po ruci govori o tome da podržavate osobu s kojom razgovarate. Prema psiholozima, ukoliko nekome dodirnete rame ili lakat, pokazujete dozu saosećanja. Međutim, imajte na umu da dodirivanje prilikom razgovora za posao može da bude sasvim drugačije protumačeno.

Klimanje glavom i osmeh

Ovaj govor tela signilizira da slušate osobu koja priča i da ste zainteresovani za nastavak razgovora.

02/10/2017 10:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments