Simbol svastika stariji je od nacizma

04/07/2018 10:31

Simbol svastika stariji je od nacizma

Simbol čuvene svastike asocira nas isključivo na nacizam i Adolfa Hitlera. Međutim, ovaj simbol postoji mnogo duže i obeležava nešto sasvim suprotno.

Nacistički vođa, Adolf Hitler, zaslužan je za mnoga zlodela u istoriji, pa tako i za uništavanje određenih simbola. Na primer, svastika će zauvek ostati simbol nacizma, odnosno nečeg lošeg, zatim čuveni brkovi “Čarli Čaplin”, stil su koji više niko neće poneti…

Svastika ili kukasti krst

Simbol svastike ili kukasti krst nalazi se u istoriji veoma dugo. Ovaj simbol se upotrebljavao 5.000 godina pre nego što ga je Hitler “prisvojio” i postavio kao simbol Nacističke partije.

Pravo značenje svastike je dobra sreća ili mir, odnosno blagostanje, a simbol se prvi put koristio u neolitskoj Evroaziji, veruje se, kako bi se predstavilo kretanje Sunca.

Danas se ovaj simbol u hinduizmu, budizmu, đainizmu i odinizmu smatra svetim. Simbol krasi prostorije hramova i kuća širom Indije i Indonezije.

Poreklo simbola

Svastika nije bila korišćena samo na području Azije, već i na Starom kontinentu. Naime, u Evropi se javlja na predmetima prehrišćanskih kultura. Nakon arheoloških radova, u kasnom 19. veku, simbol doživljava preporod. Istraživanja arheologa Hajnriha Šilmana otkrila su postojanje kukastog krsta na području nekadašnje Troje. Nakon što je simbol upoređen sa sličnim simbolom na prethodno otkrivenoj grnčariji u Nemačkoj, ustanovljeno je da se radi o značajnom religijskom simbolu iz daleke istorije.

Početkom 20. veka, svastika počinje da se koristi širom Evrope, kroz mnoga značenja. Najčešće je korišćena kao simbol dobre sreće. Nažalost, ubrzo je rad arheologa Šilmana postao osnova narodnih pokreta, odnosno simbol svastike preuzimaju Nemci, koji su u njemu videli simbol “arijevskog” identiteta i nemačkog ponosa. Smatra se da je glavni razlog ovog prisvajanja verovanje Nemaca da su arijevska kultura. Naime, kukasti krst je povezan sa nacističkom idejom rasno čiste države i nakon Prvog svetskog rata usvojili su je brojni desničari.

Nacistička partija zvanično je usvojila simbol svastike ili kukasti krst – “hakenkrojc”, 1920. godine. Nakon toga, sve je istorija. Simbol svastike ostaje zauvek povezan s nacizmom i Hitlerom.

FOTO: www.media.gannett-cdn.com

Adolf Hitler je uneo promene na simbolu koje će kasnije predstavljati asocijaciju na najveće ljudsko stradanje u istoriji. Nacrtao je kukasti krst okrenut nadesno i zatim ga zarotirao za 45 stepeni. Ovaj simbol se našao na zastavi partije ali i cele Nemačke.

Simbol koji slavi arijevsku rasu, predstavlja simbol stradanja Jevreja i drugih naroda, neprijatelja Nacističke Nemačke.

Uprkos svom prvobitnom značenju, svastika ostaje simbol koji predstvalja stradanje i agresiju, jer asocira na nacizam, dok njena upotreba danas podstiče kontroverze, uvredu i neodobravanje.

U Nemačkoj je danas zabranjeno i kažnjivo prikazivanje svastike, kao i u Mađarskoj, Poljskoj, Litvaniji, Rusiji, Izraelu, Francuskoj, Češkoj i drugim zemljama.

04/07/2018 10:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments