Najhrabriji ratnici

04/05/2018 10:16

Najhrabriji ratnici

Istorija beleži imena ratnika, koji su podvizima i hrabrošću dokazali da heroji zaista postoje. U nastavku teksta otkrijte koji su to ratnici čija su imena ušla u istoriju. 

Viking Barserker

U okršaju na Stamford mostu, u toku velike invazije Vikinga na Englesku, 1066. godine, nekoliko hiljada engleskih vojnika spremno je dočekalo mnogo manju vikinšku vojsku. Kako su osvajači počeli da gube, jedan od njih, i to sam, uspeo je da zaustavi napredovanje protivnika, ubivši više od 40 engleskih vojnika. Dugo im je trebalo da savladaju ovog snažnog nordijskog vojnika, da bi ga na kraju, proboli kopljima ispod mosta. Vikinzi su ovu bitku izgubili ali je legenda o hrabrom ratniku Barserkeru nastavila da živi.

Portugalac Anibal

Najodlikovaniji portugalski vojnik Prvog svetskog rata bio je Anibal Milhais. Naime, legenda je postao u borbenim redovima saveznika, kada je tokom operacije Džordžeta, ostao sam da brani položaj od nemačkih vojnika. Jedina pomoć koju je imao bio je mitraljez. Branio je svoj položaj sve dok nije ostao bez municije, i uspeo je da omogući povlačenje portugalskih i škotskih vojnika, iako je bio pod jakim napadima protivnika. Poznat je i kao Milionski vojnik, jer su njegovi saborci procenili da vredi kao milion vojnika.

Hirurg Salomon

Bendžamin Luis Salomon bio je hirurg u vojsci Sjedinjenih Američkih Država tokom rata u Pacifiku. U toku bitke za Sajpan, njegovo bolničko odeljenje našlo se na direktnom udaru. Odbio je da se povuče i ostavi ranjenike za sobom. Vrlo hrabro je zauzeo položaj i pomogao u evakuaciji bolnice. Uspeo je da savlada oko 100 protivnika pre nego što je i sam podlegao ranama. Posthumno mu je dodeljena medalja za hrabrost.

Redov Mekini

Džordž Mekini je heroj američke vojske. U toku rata sa Japanom, tokom bitke za Filipine, Mekini je zarobljen dok je spavao. Iako je bio ošamućen od udaraca i posekotina, uspeo je da se domogne puške i ubije oko 40 neprijateljskih protivnika. Naterao ih je na povlačenje i za ovu akciju nagrađen je medaljom za hrabrost.

Legendarni centurion

Sempronije Dens, legendarni centurion u rimskoj vojsci, preuzeo je ulogu člana pretorijanske garde cara Galbe. Neverovatnu hrabrost pokazao je braneći cara, i onda kada su ga svi drugi napustili. Iako nadjačan, okružen neprijateljima i onima koji su ga izdali, hrabri Dens nastavio je da se bori, do poslednjeg daha.

04/05/2018 10:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments