Šta se zapravo dešava kada progutamo žvaku?

19/01/2023 10:14

Šta se zapravo dešava kada progutamo žvaku?

Svi već znamo- kada progutamo žvaku, ona ostaje  u telu sedam godina, a može i da se zalepi za creva i da uzrokuje zdravstvene tegobe. Međutim, naučnici su dokazali da je ovo puki mit. Ali šta se onda dešava da žvakom?

Ljudsko telo sposobno je za mnoge neverovatne stvari, kao što je pravljenje tri miliona krvnih ćelija svake sekunde. Ali, nažalost, ponekad je njegova sposobnost podcenjena. Savršen primer za to jeste stari mit da ukoliko progutamo žvakaću gumu, ona u telu ostaje punih sedam godina.

Pored toga što je ovaj mit upravo samo to- mit, tačno je da jedan deo sastojaka žvakaće gume nije svarljiv. Međutim, to ne znači da će on postojati u organizmu godinama. Naime, žvaka u telu ostaje najduže nedelju dana.

To se dešava jer želudac periodično prazni sadržaj u malo crevo, a kada progutamo žvaku, ona prvo odlazi u debelo crevo, a zatim se izbacuje napolje, preko stolice.

Ipak, važno je napomenuti da prečesto gutanje žvaka može da stvori nesvarljiv materijal koji može da dovede do obstrukcije creva. Povremeno slučajno gutanje žvakaće gume, s druge strane, nije opasno po zdravlje.

 

19/01/2023 10:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments