Zašto je početak nedelje najproduktivniji?

23/05/2022 15:13

Zašto je početak nedelje najproduktivniji?

Da je ponedeljak najusporeniji, ali i realno najproduktivniji dan, osećate i po sebi. 

Da li ste ikada pokušali da razumete kako naš organizam zna da prepozna kada nam je koncentracija najbitnija? Razlikuje li on ponedeljak od utorka, ili to ima veze sa vikendom koji nam služi da napunimo baterije?

Po pravilu, ponedeljkom nas čeka gomila obaveza, bilo da smo na poslu, ili smo u školi/na fakultetu. Međutim, organizam je još uvek usporen zbog odmaranja u prethodna dva dana, i potrebno je samo malo da se fokusiramo kako bismo telo usmerili na stari put.

Kako biste ponedeljak učinili lakšim, možete u petak izdvojiti malo vremena kako biste napravili plan šta je ono što je najhitnije da uradite odmah u ponedeljak, ili već u utorak. Dakle, planeri su veoma korisna stvar, ili makar kalendar koji vam je pri ruci, a na kojem vodite evidenciju.

Naime, naša produktivnost mnogo zavisi od stvari na koje se tokom radne nedelje koncentrišemo, a posebno od toga kako smo rasporedili sopstvene aktivnosti, tako da je organizacija pola urađenog posla. 

Ponedeljak je možda jedini dan kada ne bi trebalo da kasnite, već da dođete na vreme gde god da morate da budete to jutro, baš zato da vam organizovanje dana, ukoliko ne koristite planer, ne bi oduzelo mnogo regularnog vremena.

Ako radite, a čitate ovaj tekst, ne morate istog momenta da razgovarate sa svojim kolegama o tome. Neka vas fokusira na zadatke, a prčanje ostavite za pauzu, jer ono oduzima dragoceno vreme i pomera fokus.

Jedna caka za produktivan ponedeljak koja sigurno „radi“ je da za taj dan, pa i za utorak, ostavite sve krupnije obaveze koje iziskuju potpunu koncentraciju, jer već od srede, a pogotovo od četvrtka, naša koncentracije opada i počinjemo da osećamo nedeljni umor. Utom poslažite sve po listi prioriteta.

Prema nekim istraživanjima od preko pet godina, mi smo najproduktivniji ponedeljkom od 10.00. Dakle, dok pijete kafu i razvrstavate obaveze, mozak će slati telu signale i pojačati koncentraciju. Možda se u tom momentu jave neke nove kreativne ideje.

Imajte, na kraju, na umu da vas i tokom školovanja i na poslu čekaju one obaveze koje ćete manje voleti, ili nećete voleti uopšte, ali da nikako ne bi trebalo da ih odlažete. One vas svakako čekaju, a ukoliko ih što pre završite, očekujte da ćete sigurno izbeći stres i pritisak.

23/05/2022 15:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments