Kako nastaje nuklearna pečurka

18/04/2023 14:15

Kako nastaje nuklearna pečurka

Nuklearna eksplozija stvara oblak vatre. Naime, formira se pirokumulus ili lopta vrelih gasova koja se širi. Kako je lopta vrelija i ređa od vazduha koji je okružuje, ona počinje da raste, u ovom slučaju izuzetno brzo što dovodi do stvaranja oblika “pečurke”.

Kako dolazi do oblika pečurke?

Lopta se podiže i ostavlja zagrejan vazduh, koji liči na dimnjak, odmah ispod kape, dok je posledica uvijanja ispod kape, razlika u temperaturi u centru same kape i izvan nje. Kako je centar vreliji, kapa se podiže brže, a za sobom ostavlja spore spoljne ivice, koje su uhvaćene u izgledu dimnjaka.

Ovaj proces naziva se Rejli – Tejlorova nestabilnost, koja je poznata u fizici i opisuje spajanje supstanci. Ovaj oblik ne stvara samo nuklearna eksplozija, kako je u pitanju spajanje različitih supstanci – tečnosti i gasova, ovaj fenomen može se pronaći i u drugim primerima.

Rejli – Tejlorovoj nestabilnosti mogu se dodati i magnetna polja planeta kao i protok vetrova koji pomažu u kontroli klime.

Prsten koji se formira u toku eksplozije oko kape pečurke, prouzrokovan je stvaranjem područja niskog pritiska od strane negativne faze udarnog talasa. Dolazi do pada temperature, koja sa niskim pritiskom može da smanji kondenzaciju dovoljno da se formira oblačni prsten – poznat kao Vilsonov oblak.

18/04/2023 14:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments