Savršenstvo u kockici

12/03/2021 15:37

Fudge (Fudž) je poslastica o kojoj se malo zna, specifičnog je imena i sa diskutabilnim mestom porekla. Prema nekim zapisima ova slatkiš je nastao u kuhinji jedne američke studentkinje 1860. godine. Naime, ona se prijavila na lokalno takmičenje u pravljenju kolača, ali nije utvrđeno da li su recept i kolač, koji je prijavila, njen ili nečiji. Od tada do danas nastalo je više od 100 varijacija na osnovni recept.

Čokoladne karamele, kojima je najbliži bio ovaj slatkiš, postojali su od 1800. godine i bili su slični mafinima. Tek kasnije su nastale mekane, onakve kakve ih danas znamo. Kako su se karamele promenile, tako je i fudge, što je otvorilo dodatno pitanje: ko je preteča, a ko imitacija. No, i da se ne utvrdi, svet je bogatiji za poslasticu više.

Fudge kolači su se vrlo brzo našli u top 10 poslastica zbog jednostavnost pravljenja. Gotovo da nema osobe koja ne može da ih napravi, a dodatni plus je što su sirovine vrlo povoljne i dostupne.

RECEPT I

Sastojci:

500 gr žutog šećera
500 ml slatke pavlake (nezaslađene)
3 kašike glukoznog sirupa
150 gr bele čokolade

Priprema:

Prvo čokoladu iseći na krupne komade. U šerpi sjedinjiti šećer, slatku pavlaku i glukozu. Rastopiti i sve pomešati na srednjoj vatri, da se šećer ne bi lepio za dno posude u kojoj se kuva. Kada se šećer otopi, pojačati temperaturu kuvanja i pustiti da proključa. Nakon toga, opet smanjiti i pustiti da ključa oko 30 minuta. Povremeno mešati. Fudge je gotov onda kada komadić mase ubacimo u hladnu vodu i on se odmah formira u lopticu. Obložiti pleh 20x20cm papirom za pečenje i masu sipati u njega. Ostavite da se ohladi i stegne, zatim izvaditi iz kalupa i iseći na kockice.

Osnovi nakon kuvanja, a pre izlivanja u tepsiju, mogu da se dodaju orašasti plodovi, voće ili menta.

RECEPT II

Sastojci:

2,5 šolje crne čokolade
½ šolje kokosovog mleka
1 supena kašika instant kafe
4 kapi eteričnog ulja mente
1-4 supene kašike meda

Priprema:

Staviti papir za pečenje u tepsiju i premazati je sa malo ulja. Zatim na laganoj vatri u šerpi otopiti čokoladu, te ubaciti kokosovo mleko, instant kafu, jednu kašiku meda i eterično ulje mente. Kuvati oko 10 minuta. Kada je masa gotova, presuti je u pripremljenu tepsiju. Kolač staviti u frižider na najmanje 2 sata. Kada se kolač stegnuo, izvaditi ga iz tepsije i iseći na kocke.

pročitajte još i:

Omiljena moderna poslastica ima veoma bogatu istoriju: Kako je nastao čizkejk?

 

12/03/2021 15:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments