Koji su to najskuplji gradovi za život?

16/05/2018 11:57

Koji su to najskuplji gradovi za život?

Očigledno je da se, danas, ne može priuštiti život u bilo kom gradu. Postoje gradovi koji su, jednostavno van domašaja većine, jer su troškovi života iznad proseka.

Na prvom mestu najskupljih gradova na svetu, poslednjih pet godina, nalazi se grad Singapur. Zatim slede Pariz, Cirih, Hong Kong, Oslo, Ženeva, Seul, Kopenhagen, Tel Aviv i Sidnej.

Prema istraživanju i listi koju je objavio magazin Ekonomist, najmanji troškovi života su Damasku, Karakasu, Lagosu, Nju Delhiju i Alžiru.

Standard kroz hleb, gorivo i cigarete

Najbolji primer za visok standard pokazaće odnos cena cigareta, hleba, kao i goriva, u određenim gradovima. Naime, kada je paklica cigareta u pitanju, prosečna cena u Sidneju iznosi oko 24 dolara, u Oslu 13,5 dolara, u Ženevi 9,48 dolara, u Parizu 9,29 dolara, u Hong Kongu 7,29 dolara, a u Seulu 3,94 dolara.

Kada je gorivo u pitanju, najskuplje je natočiti ga u Oslu, gde litra benzina košta oko 2 dolara, zatim u Hong Kongu 1,84 dolara, u Parizu 1,17 dolara, u Cirihu 1,68 dolara, u Ženevi 1,56 dolara, u Singapuru oko 1,50 dolara, u Seulu 1,34 dolara, a u Sidneju 0,98 dolara.

Hleb je najskuplji u Seulu gde kilogram košta 15,59 dolara, dok u Singapuru kilogram hleba košta 3,71 dolar.

Najskuplji gradovi Evrope, koji su se našli na listi su Pariz, Cirih, Oslo, Ženeva i Kopenhagen. Pariz se na ovoj listi nalazi od 2003. godine.

Slabljenje dolara uticalo je na smanjenje broja američkih gradova na ovoj listi. Naime, Njujork se pre pet godina nalazio na 23. poziciji liste, dok ove godine zauzima 13. poziciju.

U statistiku i istraživanje uključene su cene proizvoda i usluga, u navedenim gradovima, koje se svakodnevno koriste – hrana, piće, proizvodi za ličnu higijenu, prevoz, usluge, troškovi domaćinstva i stanarina.

Nabogatije države na svetu

Ove države predstavljaju najbogatije svetske države i zauzimaju, prema bogatstvu, sledeće pozicije:

  1. Katar
  2. Luksemburg
  3. Singapur
  4. Norveška
  5. Brunej
  6. Hong Kong (kao zasebna kineska administrativna jedinica)
  7. Sjedinjene Američke Države
  8. Ujedinjeni Arapski Emirati
  9. Švajcarska
  10. Australija
16/05/2018 11:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments