Lovac na planete otkrio Super Zemlju?

21/09/2018 11:01

Lovac na planete otkrio Super Zemlju?

NASA je tokom aprila u svemir lansirala novog lovca na planete, TESS.

Kako navode u zvaničnoj objavi, TESS je otkrio novu planetu.

Super zemlja “na vidiku”

NASA je u ponedeljak objavila fotografiju južnog neba, na kojoj se vide stotine hiljada zvezda, koje će biti posebno analizirane kako bi se utvrdili tragovi prolaska planeta ispred njih.

U pitanju je prva fotografija koju su snimile četiri kamere satelita. Na fotografiji se vidi područje koje treba da bude analizirano. Međutim, stručnjaci iz NASA-e ubrzo su objavili i nacrt rada, čija je tema prva planeta koju je otkrio TESS.

Navode da je reč o Super Zemlji, koja se nalazi u orbiti zvezde Pi Mense, koja je udaljena 60 svetlosnih godina.

NASA je u postu na Tviteru potvrdila ovo otkriće potencijalnog kandidata za upis na listu planeta. Takođe, otkriveno je i da ovo nebesko telo oko svoje zvezde obiđe za nešto više od 6 dana.

Novo otkriće povlači dodatne analize, istraživanja i potvrde.

Ustanovljeno je da novootkrivena planeta nije sama, da se nedaleko od nje nalazi još jedna, ogromna planeta koja je oko deset puta veća od Jupitera. Naime, džinovskoj planeti je potrebno oko 2.100 dana da orbitira.

Pored ovih otkrića, NASA je objavila da je otkrivena i zvezda LHS 3844, koja je udaljena 49 svetslosnih godina, a njenoj planetai LHS 3844b, potrebno je 11 sati da je obiđe.

21/09/2018 11:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments