Ovo mesto je pravo blago turske prirode!

23/08/2018 12:33

Ovo mesto je pravo blago turske prirode!

Jedinstveno bogatstvo turske prirode nalazi se u podnožju ruševina Hijerapolisa.

Naime, reč je o terasastim bazenima izvorske vode.

Prava turistička atrakcija

Ovi bazeni u podnožju antičkog Hijerapolisa privlače brojne turiste iz celog sveta.

Kako su bazeni nastali? Naime, proces je trajao hiljadama godina, odnosno toliko dugo se taložio kalcijum. Na jugozapadu Turske, u provinciji Denizli, prilikom tektonskog pomeranja tla u basenu reke Meander, došlo je do snažnih potresa i podizanja velikog broja izvora vrele vode. Zahvaljujući bogatstvu minerala i kalcijuma, jednog izvora, formirani su plitki i terasasti bazeni tople vode.

Kako zbog svog neobičnog izgleda tako i zbog činjenice da formacija podseća na pamuk, mesto je nazvano Pamukkale ili “Pamučna tvrđava”.

Pažnju celog sveta privlačila je od drevnih vremena, pre svega zbog lekovitih svojstava vode, a zatim i zbog izgleda.

Brojni hoteli podignuti su na ruševinama Hijerapolisa, starogrčkog grada koji je u drugom veku pre naše ere osnovala pergamska kraljevska dinastija Atalida. Arheolozi su u blizini Pamukala, otkrili ostatke hramova, kupatila i spomenika. Zbog toga se ovo mesto našlo i na listi Uneskove svetske kulturne baštine. Nakon toga, hoteli su srušeni i zamenjeni veštačkim bazenima.

Temperatura vode u ovim izvorima varira između 35 i 100 stepeni Celzijusovih. Voda se od izvora pronosi 320 metara, do najviše od terasa, a potom nanosi kalcijum-karbonat.

23/08/2018 12:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments