Evgenija Brazije – prva žena koja je osvojila tri Mišelinove zvezdice
Povezane objave
Na današnji dan, 12. jun, 1895. godine, rođena je Evgenija Brazije, prva žena koja je bila šef kuhinje u Francuskoj i koja je osvojila tri Mišelinove zvezde, a grad Lion (Francuska) pretvorila u centar gastronomije.
Evgenija Brazije i umetnost pripremanja hrane
Evgenija Brazije rođena je na maloj farmi nadomak Liona. Strast i ljubav prema kulinarstvu otkrila je rano, pa je tako, 1921. godine otvorila prvi restoran.
Njenu umetnost u pripremanju hrane vodio je jedan moto: jednostavno i sveže. Naime, težila je što prostijim, a jedinstvenim jelima. Preferirala je sveže začine, umesto brojnih soseva. Ovakav način pripreme jela, doveo ju je do Mišelinove zvezde, odnosno tri.
Poznata francuska kuvarica je prva žena koja je bila šef kuhinje i koja je zbog svoje ljubavi, rada i truda osvojila najpoznatije priznanje u svetu gastronomije – Mišelinove zvezde.
Autorka je i dela Majka moderne francuske kuhinje.
Umrla je u gradiću Sent Foa le Lion, 2.marta 1977. godine.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*