Koja su najopasnija jezera na svetu?

01/06/2018 11:05

Koja su najopasnija jezera na svetu?

Kada spomenemo jezero, pomišljamo na odmor, mir i savršeno okruženje, a ponekad i na pravu romantičnu destinaciju. Međutim, postoje i jezera koja nisu toliko romantična.

Naime, ova jezera predstavljaju najopasnija mesta na svetu.

Jezero Mono

Smešteno u Kaliforniji, jedno je od najstarijih jezera Severne Amerike. Oformljeno je pre oko 760.000 godina i u početku je sadržalo fiziološki rastvor, sa bogatim ekosistemom. Bilo je dom milionima ptica koje su se hranile usoljenim škampima. Danas, jezero Mono predstavlja smrtonosno i toksično jezero, prepuno sulfata, hlorida i drugih toksina. U toku je obnova nivoa jezera, ali stotine mrtvih ptica na njegovim obalama predviđaju dugu borbu.

Jezero Ozarska

Ovo jezero proglašeno je za najopasnije jezero na području Amerike. U pitanju je vodena površina koja se nalazi na trećem mestu, po broju mrtvih. U ovoj “trci”, jezero je prestiglo Atlantski okean i reku Kolorado. Karakteriše ga viskok nivo bakterija ešerihija zbog fekalija koje završavaju u jezeru. Takođe, nedostatak nadležne kontrole i neispravne instalacije, u velikom delu doprinose ovakvom stanju jezera. Svake godine, usled trka čamcima u alkoholisanom stanju, na ovom jezeru dogodi se oko 50 smrtnih ishoda.

Jezero Nios

Jezero Nios nalazi se u regiji Kemaruna, duboko pored neaktivnog vulkan. Ispod njega se nalaze magmatski džepovi, koji ispunjavaju jezero ugljen dioksidom, pretvarajući vodu u ugljenu kiselinu.

Eksplozija koja se odigrala na jezeru, 21. avgusta 1986. godine, poslala je u vazduh velike količine ugljen dioksida. Usled nesreće nastradalo je više od 1700 ljudi.

Pogledajte i: Koja su to najsmrtonosnija mesta na Zemlji

Kivu jezero

Afričko sjajno jezero nalazi se na granici Konga i Ruande. Predstavalja 18. jezero po veličini u svetu. Njegova opasnost ogleda se u njegovom sastavu, naime, hemijski sastav gasa može dovesti do eksplozije metana i ugljen dioksida. Povezanost vode jezera sa vulkanom može rezultirati katastrofalnim posledicama u slučaju zemljotresa.

Uzavrelo jezero

Uzavrelo jezero nalazi se u Nacionalnom parku Morne Trois Pitons, u Dominikanskoj Republici. Temperatura jezera iznosi od 80-92 stepena Celzijusa a ispunjeno je mehurićima sivo-plave boje koji se javljaju u obliku pare. Duboko je više od 60 metara.

01/06/2018 11:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments