Utiče li sve toplija planeta na broj udara groma?

01/08/2018 09:41

Utiče li sve toplija planeta na broj udara groma?

Klimatske promene utiču na promene vremena, pa tako i na oblik, jačinu i učestalost oluja. 

Naučnici tvrde da porast nivoa ispuštanja ugljen-dioksida u atmosferu, do 2100. godine može dovesti do povećanja udara groma za 50 odsto.

Munje i gromovi

Tim stručnjaka sa Univerziteta Kalifornija u Berkliju, osmislio je, do sada, najprecizniju formulu za predviđanje udara groma. Kako navodi Dejvid Romps, vođa tima, takav metod su koristili za predviđanje povećanja broja udara, kao i uticaja koji mogu dovesti do povećanja broja požara. Naravno, razlog za ovakve promene je zagrevanje planete, pa su tako i ova predviđanja uslovljena nastavkom zagrevanja dosadašnjim tempom.

Da bi oluja proizvela munju moraju biti prisutni voda, u tečnom obliku i led, uz podršku vazdušne struje, čija brzina ih drži na okupu.

Pogledajte i: Klimatske promene prete kulturnoj baštini

Naime, Romps smatra da pozicioniranje svih faktora u jednu jednačinu, dovodi do mogućnosti izračunavanja učestalost udara groma. Pomnožio je izmerenu količinu padavina sa konvekcijom dostupne potencijalne energije, odnosno brzinom podizanja olujnog oblaka.

Njegovi proračuni bazirani su na podacima iz 2011. godine, a poklopili su se sa 77 odsto tačnosti u odnosu na zabeležen broj udara groma.

Topliji vazduh sadrži više vodene pare, koja izaziva oluju, ističe Romps.

01/08/2018 09:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments