Ono što možda i niste znali o kafi

12/04/2023 16:03

Ono što možda i niste znali o kafi

Činjenica je da većina ljudi ne može ujutru da funkcioniše bez doze kofeina. Takođe, poznato je da ovaj napitak dobijamo od zrna kafe. A da li ste čuli za legendu o pronalasku ovog magičnog napitka?

Ko je pronašao kafu?

Legenda kaže da su za pronalazak kafe krive koze, koje su u potrazi za hranom, naišle na ovo slatkom zrnevlje. Velika količina kofeina, imala je jak uticaj na ponašanje koza, pa je zrna otkrio i momak koji ih čuvao. Ipak, činjenice govore drugačije. Kofein su prvo upotrebljavala afrička plemena u kombinaciji sa voćem i životinjskom mašću, kako bi nadomestili gubitak energije.

Najskuplja kafa na svetu

Najskuplja kafa na svetu je kopi luwak i potiče iz Indonezije. Ova kafa je jedinstvena jer nastaje na specifičan način. Divlja živuljka civet, u toku noći penje se po arabusta drveću i hrani se zrnima kafe. Što znači da je najskuplja kafa na svetu ustvari produkt svarenog obroka ove živuljke nalik na mačku. Ako vas ovo nije odgovorilo od ispijanja kafe, samo napred, šoljica košta celih 50 dolara.

Kafa je napitak koji spaja ljude, predstavlja izgovor za zaslužene pauze u toku radnog vremena, pa čak i pauzu koju morate napraviti u životu, kako biste se opustili i dobro razmislili o svemu.

Na listi najtraženije robe na svetu, kafa zauzima počasno drugo mesto, odmah ispod ulja.

12/04/2023 16:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments