I ovoj vrsti preti izumiranje!

31/07/2018 11:36

I ovoj vrsti preti izumiranje!

Mnoge životinjske vrste na planeti su ugrožene.

Na dugačkoj listi vrsta kojima preti izumiranje našla se i vrsta kraljevskih pingvina.

Nekada najveća kolonija pingvina, danas vrsta pred izumiranjem

Na ostrvu u arhipelagu Kroze kod Antarktika živi kolonija kraljevskih pingvina. Ova kolonija nekada je brojila najviše članova, međutim, njena populacija se tokom 35 godina smanjila za 90 odsto.

Naučnici upozoravaju na problem smanjenja jedinki kraljevskih pingvina. Naime, broj je spao sa 500.000 na 60.000 parova za razmnožavanje.

Par se računa kao četiri životinje, roditelji i dvoje mladunaca. Prema ovoj računici ostrvo naseljava oko 240.000 kraljevskih pingvina.

Poražavajući podaci

Vođa studije i stručnog tima Henri Vajmerski naveo je da je reč o užasnom smanjenju broja pingvina iz ove kolonije, a da sam razlog još nije poznat.

Ova kolonija je otkrivena tokom 60-tih godina 20.veka, u prirodnom rezervatu Južnih francuskih teritorija, a dvadeset godina kasnije predstavljala je najveću koloniju kraljevskih pingvina na svetu. Pre nego što je ova studija sprovedena, populacija ove vrste širom Južnog okeana procenjivala se na više od milion parova za razmnožavanje.

Nakon sprovedene studije, otkriveni su poražavajući podaci prema kojima je izgubljena skoro trećina globalne populacije.

31/07/2018 11:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments