Počela manifestacija “Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10”

12/05/2016 10:53

Počela manifestacija “Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10”

Manifestacija “Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10”, koja je svečano otvorena u renoviranoj Manakovoj kući, obuhvata 75 muzeja i galerija u 54 grada u našoj državi i traje do 22. maja.

Manakova kuća je jedan od nastarijih objekara starobalkanske arhitekture u Srbiji, nastala u prvoj polovini 19. veka, a izložba “Jezik kao zapis kulture”, koja će biti otvorena u ovoj ustanovi, samo je jedna od 40-tak koje će posetioci narednih 10 dana imati priliku da posete.

U manifestaciji “Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10”, pored muzeja u Beogradu, do 21. maja učestvovaće i institucije u Aleksandrovcu, Aranđelovcu, Boru,. Valjevu, Vranju, Vrbasu, Gornjem Milanovcu, Zaječaru, Zrenjaninu, Idvoru, Jagodini, Kikindi, Kladovu, Knjaževcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Negotinu, Nišu,Novom pazaru, Novom Sadu, Pančevu, Paraćinu.

Učešće u najvećoj nacionalnoj muzejskoj inicijativi uzeće i muzeji u Petrovcu na Mlavi, Pirotu, Požarevcu, Priboju, Prijepolju, Prokuplju, Raškoj, Rumi, Svilajncu, Smederevu, Somboru, Sopotu, Sremskoj Kamenici, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu, Čačku, Šapcu, Šidu i drugim mestima.

Besplatni programi će se odvijati na više od 130 lokacija, a obuhvatiće niz izložbi i pratećih aktivnosti u vidu prezentacija, radionica, dečijih programa, predavanja, javnih razgovora i drugih sadržaja.

Tema ovogodišnje manifestacije je “Moj muzej, moj grad” koja ima za cilj da poveže lokalnu zajednicu i muzej, kao mesto zajedničkog doživljaja baštine.

Manifestacija će obuhvatiti Međunarodni dan muzeja (18. maj), 13. “Noć muzeja” (21. maj) i Nacionalnu nedelju muzeja.

Prethodne godine bilo je oko 190.000 posetilaca, a manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Gradske uprave za kulturu Novi Sad, Muzejskog društva Srbije i Nacionalnog komiteta ICOM Srbije.

12/05/2016 10:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments