Svi univerzitetski gradovi najavili protest

05/10/2014 12:13

Svi univerzitetski gradovi najavili protest

Studentski parlamenti državnih univerziteta i SKONUS (Studentska konferencija univerziteta Srbije) zakazali su za sledeću nedelju studentske proteste u svim univerzitetskim gradovima Srbije, a razlog je nezadovoljstvo izmenama Zakona o visokom obrazovanju.

U njihovom saopštenju stoji da su zakazali proteste na centralnom gradskom trgu u Nišu i ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Kragujevcu za 6. oktobar u 12 časova. Studentski parlament Univerziteta u Beogradu i Studentski parlament Univerziteta Umetnosti protestovaće u utorak, 7. oktobra u 12 sati ispred zgrade Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U kampusu Univerziteta u Novom Sadu i Studentksog centra u Kosovskoj Mitrovici, protesti su zakazani takođe u utorak, 7. oktobra, a Studentski parlament Univerziteta u Novom Pazaru zakazao je protest za sredu, 8. oktobar, u 12 časova, ispred zgrade Rektorata.

Studenti žele da do određenih promena u zakonima ne dolazi pre rešavanja pitanja kvaliteta nastave i definisanja studijskih programa. Njihovi kratkoročni zahtevi su da u narednoj školskoj 2014/2015. godini bude šest obaveznih ispitnih rokova i da studenti koji su se upisali školske 2010/2011. i 2011/2012. godine zadržavaju pravo da se finansiraju iz budžeta najviše godinu dana nakon isteka redovnog trajanja studija, kao što je do sada bilo.

Dugoročni zahtevi studenata su početak izrade novog Zakona o visokom obrazovanju uz aktivno učestvovanje predstavnika studenata, kao i početak rada na rešavanju problema kvaliteta nastave, opterećenja studenata i nedefinisanih programa studija i kurseva.

05/10/2014 12:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments