Počinje “Proton” – Festival nauke u Svilajncu

04/03/2016 12:27

Počinje “Proton” – Festival nauke u Svilajncu

Festival nauke “Proton” koji se održava u Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu počinje u petak 4. marta i traje do subote 5. marta.

Pod nazivom “Na uzbudljivoj strani zakona – forenzičari MUP Srbije” festival će predstaviti kako izgledaju uređaji i metode koje profesionalci koriste prilikom rasvetljavanja krivičnog dela, kako se izvodi DNK analiza, određuje vrsta i poreklo traga, čemu služe foto roboti i zašto se koriste svetla u forenzici.

Učenici Gimnazija iz Niša, pod nazivom “Život biljke – naš vazduh” svim posetiocima otkriće “zašto su biljke baš zelene, šta rade danju, a šta noću”.

Klub studenata arheologije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu govoriće na temu “Prošlost koja otkriva tajne” – kako Zemlja čuva mnoge tajne, “ali kada je reč o arheološkim nalazištima uz pomoć naučne rekonstrukcije mnoge drevne tajne uspešno ugledaju svetlost dana”.

Tim studenata sa Mašinskog fakulteta predstaviće “Drumsku strelu – prvu srpsku formulu”, a na festivalu učestvovaće i NAVAK – Nacionalna vozačka akademija i SAT media grup.

Na Festivalu biće predstavljeni i živi svet tararijuma – zmije, pauci, gušteri… o kojima će pričati studenti sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

“Proton” je prvi festival nauke na kom će učestvovati i učenici srednjih i osnovnih škola iz Svilajnca, koji su obučeni za izvođenje zanimljivih ogleda iz fizike i hemoje u okviru programa “ExperTeen”.

Prirodnjački centar ima za cilj da promoviše nauku i približi naučni sadržaj široj publici na moderan i inovativan način.

Festival nauke “Proton” otvoriće predsednik opštine Svijalnac Predrag Milanović i profesor dr Jovan Tanasković sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Prirodnjački centar u Svilajncu otvoren je 29. juna 2015. godine, a izgrađen je po najvišim svetskim standardima, a od otvaranja do sada posetilo ga je oko 33.000 ljudi.

04/03/2016 12:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments